compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 14 2-4 t/m 8-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Richard Curtis

Richard Curtis

Richard Curtis: films, nieuws

 

Biografie van Richard Curtis

Richard Curtis is een Engelse scriptschrijver, muziekproducent, acteur en filmregisseur. Hij werd geboren in Nieuw-Zeeland, maar woont vanaf zijn elfde in Engeland. Hij behaalde daar zijn eerstegraads Engelse taal en literatuur in Oxford. Aldaar ontmoette hij acteur Rowan Atkinson, met wie hij later veel samenwerkte.

Hij schreef een single in de jaren tachtig. Vervolgens schreef hij komedie voor film en televisie, waaronder voor 'Not the Nine O'Clock News', waarvoor hij samenwerkte met Rowan Atkinson en Howard Goodall. Vervolgens schreef hij eerst met Ben Elton en later met Rowan Atkinson van 1983 tot 1989 het script voor 'Blackadder'. Daarop volgde de serie 'Mr. Bean', van 1990-1995. In 1994 schreef Curtis 'The Vicar of Dibley'. Deze sitcom werd een groot succes op de Engelse televisie.

Zijn filmsucces begon in 1989 met The Tall Guy, met acteurs Jeff Goldblum, Emma Thompson en Rowan Atkinson. Daarop volgden Four Weddings and a Funeral (1994), een enorme hit, en Notting Hill (1999), een nog groter succes dan Four Weddings. Vervolgens werkte hij mee aan het script voor Bridget Jones's Diary. In 2003 schreef en regisseerde Curtis Love Actually.

In mei 2007 ontving Curtis de Fellowship award van het BAFTA televisie awards voor zijn succesvolle filmcarrière en zijn inspanningen voor het goede doel.

In 2009 schreef en regisseerde hij The Boat That Rocked, over het illegale radiostation in de Noordzee in de jaren zestig. In de film spelen o.a. Bill Nighy, Philip Seymour Hoffman en Nick Frost.

Trivia over Richard Curtis

Curtis' lievelingsfilm is Nashville.

Curtis heeft Comic Relief en Make Poverty History opgericht. Hij organiseerde de Live 8 concerten samen met Bob Geldof.

Hij woont samen met script editor en broadcaster Emma Freud in Notting Hill, ze hebben vier kinderen.

Richard Curtis In het nieuws

Amanda Seyfried en Meryl Streep in 'Mamma Mia! Here We Go Again' (c) 2018.

Recensie Mamma Mia! Here We Go Again

Perfecte zomerfilm met een vleug melancholie

20-7-2018 'Mamma Mia! Here We Go Again' doet als vervolgfilm wat bijna alleen 'The Godfather: Part II' voor elkaar kreeg: de film is minstens even goed en misschien zelfs beter dan het eerste deel.

The Boat That Rocked in première

Nieuwe romkom van makers Love Actually donderdag in Nederlandse bioscopen

7-4-2009 Gisteren ging de romantische komedie The Boat That Rocked van Richard Curtis in première in Pathé Tuschinski Amsterdam. Een groot deel van de cast en de regisseur woonden de feestelijke opening bij.

Laatste filmnieuws

Richard Curtis Feiten

acteur, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 8-11-1956
Richard Curtis is een Engelse scriptschrijver, muziekproducent, acteur en filmregisseur. Hij werkte veel samen met Rowan Atkinson, voor o.a. Blackadder en Mr. Bean. Verder schreef en regisseerde hij o.m. Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en L

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+