compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 05 2-2 t/m 8-2
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Eddie Murphy

Eddie Murphy

Eddie Murphy: films, nieuws

 

Biografie van Eddie Murphy

Eddie Murphy en Ben Stiller in Tower Heist
Eddie Murphy en Ben Stiller in Tower Heist
Eddie Murphy is een Amerikaanse filmacteur, stand-up comedian en zanger. Hij heeft een arme en ongelukkige jeugd gekend. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij 3 was en zijn vader werd vermoord toen hij 8 jaar oud was.

Op 9-jarige leeftijd huwde zijn moeder opnieuw en verhuisde het gezin naar Long Island. Daar kreeg Eddy op school de smaak van showbizz snel te pakken toen hij er een "one man-show" gaf.

Eddie was pas 17 toen hij al in nachtclubs optrad als komiek. Zijn bekendste stand-up shows, Delirious en Raw zijn uitgebracht op VHS. De volgende stap was Televisie, in de periode 1980 - 1984 gaf hij een aantal optredens in de tv-reeks "Saturday Night Live".

In 1983 kreeg Eddie de kans om aan de zijde van Nick Nolte lekker zichzelf te zijn in "48 Hrs". Het bleek de juiste carrièrestap te zijn. Het film- en humorminnende publiek wist de vuilbekkerijen en fratsen van de vlotte komiek wel te waarderen en stormde massaal richting bioscoopzaal. Nauwelijks een jaar later was hij al terug met Trading Places, waarin hij met succes in het gelukzalige leventje van Dan Aykroyd stapte, eveneens een talent uit de 'Saturday Night Live' school.

Het kon ogenschijnlijk niet meer stuk voor Eddie toen hij een absolute publiekslieveling werd met Beverly Hills Cop (1984), een aangename actiekomedie die sindsdien als standaard geldt voor dit populaire genre.

In 1989 maakte Murphy zijn regie-debuut met de film Harlem Nights waarin hij niet alleen zelf te zien was, maar ook zijn idool Richard Pryor een rol had. In 1996 was hij ook nog The Nutty Professor, een film waarin hij maar liefst zeven verschillende rollen vertolkte. Voor de sequel "The Nutty Professor II : The Klumps" met Janet Jackson bracht hij het aantal rolletjes zelfs op een indrukwekkende acht stuks.

In de voorbije jaren heeft Eddie ook al regelmatig zijn stem ontleend aan meerdere figuurtjes in animatiefilms : Mushu de draak bijvoorbeeld in Mulan, maar ook die van de sympathieke en grappige ezel in Shrek waarvoor hij een BAFTA- en een MTV Movie Award nominatie kreeg.

Tegenwoordig heeft Eddie Murphy naar het lijkt meer succes met zijn stem dan met zijn filmrollen. Zo was hij opnieuw te horen als Donkey (de ezel) in Shrek 2 en zal hij ook in Shrek the Third te horen zijn.

Eddie Murphy is getrouwd geweest met Nicole. Nicole en Eddie hebben vijf kinderen: Brea, Shayne, Zola, Miles en Bella Zahra. In 2006 zijn ze gescheiden. Eddie is in 2007 voor de 6e keer vader geworden. De moeder van zijn kind is voormalig Spice Girl Mel B. Eddie ontkende echter de vader te zijn en eiste een vaderschapstest.

Op 22 juni 2007 maakte Melanies woordvoerder echter bekend dat uit een DNA-test gebleken is dat Murphy de biologische vader van haar dochter Angel Iris is.

In juli 2007 vroeg Murphy zijn toenmalige vriendin Tracey Edmonds ten huwelijk. Het stel had elkaar leren kennen in de herfst van 2006. Op 1 januari 2008 gaven Murphy en Edmonds elkaar hun ja-woord op een prive-eiland bij Bora Bora.

Op 17 januari liet het koppel echter weten dat er op dit huwelijk, dat voor de Amerikaanse wet niet geldig was omdat het in het buitenland had plaatsgevonden, geen burgerlijk huwelijk in de VS zou volgen. Wel wilden de twee 'vrienden' blijven.

Eddie Murphy In het nieuws

Belgisch duo maakt Beverly Hills Cop 4

15-6-2016 Het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn gevraagd om het vierde deel van Beverly Hills Cop te regisseren. Dat meldt Deadline.com.

TV-tip: Metro, 20:30 op SBS9

14-1-2015 Brett Roper is een onderhandelaar bij gijzelingszaken. Hij moet samen met een sluipschutter een psychopaat zien te vangen. De samenwerking loopt stroef waardoor de psychopaat kan ontsnappen en wraak kan nemen. Met Eddie Murphy.

TV-tip: Coming to America, 23:35, EEN

30-5-2014 Akeem, de kroonprins van Zamunda vindt zijn voorbestemde vrouw niks en gaat op zoek naar de liefde van zijn leven in Queens, New York. Hij doet zich voor als een simpele jongen en vindt werk in een plaatselijk hamburgerrestaurant. Met Eddie Murphy.

Eddie Murphy speelt weer Axel Foley

29-7-2013 Een paar dagen terug was er het nieuws dat Rocky Balboa terugkeert in de bioscoop. Nu kunnen we daar nog een jaren '80 icoon aan toevoegen: Axel Foley van Beverly Hills Cop.

Razzie-genomineerden bekend gemaakt

9-1-2013 De nominaties van de tegenhanger van de Oscar, de Razzies, zijn bekend gemaakt. Vooral The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 moet het dit jaar ontgelden.

<  1234  >
Laatste filmnieuws

Eddie Murphy Feiten

Eddie Murphy in Coming 2 America
acteur, producent, regisseur, scenarioschrijver, stemacteur
Geboren 3-4-1961
Edward Regan (Eddie) Murphy is een Amerikaanse filmacteur, stand-up comedian en zanger. In de voorbije jaren heeft Eddie ook al regelmatig zijn stem ontleend aan meerdere figuurtjes in animatiefilms.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

72 films in Utrecht deze week

72 films in Utrecht deze weekDe laatste filmvertoning in Utrecht is vanavond om 22:00 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl