compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 26 30-6 t/m 6-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Jim Broadbent

Jim Broadbent

Jim Broadbent: films, nieuws

 

Biografie van Jim Broadbent

Helen Mirren en Jim Broadbent in The Duke
Helen Mirren en Jim Broadbent in The Duke
Jim Broadbent werd in 1949 in Lincoln geboren als zoon van een meubelmaker en een beeldhouwster. Zijn ouders waren ook beide amateur acteurs. Jim ging dan ook naar de London Academy of Music and Dramatic Art. Hij begon zijn acteercarrière bij het Royal National Theatre. Daarnaast werkte hij voor de televisie voor o.a. de regisseurs Mike Newell en Stephen Frears.

In 1978 had Broadbent zijn filmdebuut met een kleine rol in Jerzy Skolimowski's 'The Shout'. Daarop volgden rollen in 'The Hit', 'Time Bandits' en Brazil. in 1990 speelde hij in Mike Leighs Life is Sweet, waarmee hij international bekendheid verwierf.

Hierop volgden rollen in The Crying Game, 'Enchanted April', Bullets Over Broadway, 'Widows' Peak' en Little Voice. In 2001 brak hij geheel door. In dat jaar speelde hij Bridget Jones' vader in Bridget Jones's Diary, Harold Zidler in "Moulin Rouge" en toegewijde echtgenoot van Iris Murdoch in Iris. Voor de laatste twee films won hij een BAFTA en een Oscar.

Na dit succesjaar bleef hij verschijnen op televisie bij onder andere 'Only Fools and Horses', 'The Peter Principle', 'Not the Nine O'Clock News', 'Blackadder's Christmas Carol' en 'Longford'. Voor de laatst genoemde serie won hij in 2006 een BAFTA televisie prijs, een Golden Globe en in 2007 een Emmy nominatie. Hij verscheen ook in "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" (2008) en hij zal verschijnen in de zesde Harry Potter film, Harry Potter and the Half-Blood Prince, die uitkomt in 2009.

Trivia over Jim Broadbent

The Duke trailer
Jim Broadbents vader, Roy Broadbent, bouwde een Methodist kerk om in een theater. Dit werd het Broadbent Theater genoemd na zijn dood in 1971.

Broadbent werd in 2004 genomineerd voor een Grammy Award voor Beste Gesproken Wereld Album voor Kinderen voor Winnie de Poeh.

Jim Broadbent In het nieuws

Sweeney Todd en Atonement winnaars Golden Globes

Sobere persconferentie duurt niet veel langer dan een half uur

14-1-2008 De 65ste uitreiking van de Golden Globes zal niet herinnerd worden door de pracht en praal, maar door de soberheid waarmee ze uitgevoerd werd. De door de schrijversstaking geplaagde Awards-ceremonie werd dit jaar in de vorm van een persconferentie uitgevoerd in volledige afwezigheid van de winnende acteurs en filmmakers.

Laatste filmnieuws

Jim Broadbent Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 24-5-1949
Jim Broadbent brak na theater- en televisiewerk in 2001 drievoudig door met rollen in "Bridget Jones Diary", "Moulin Rouge" en Iris. Daarna bleef hij verschijnen bij komedie shows op televisie en speelde in een o.a. Indiana Jones en een Harry Potte

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

72 films in Rotterdam deze week

72 films in Rotterdam deze weekVandaag wordt er in Rotterdam maar liefst 182 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl