compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 39 28-9 t/m 4-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Colin Firth

Colin Firth

Colin Firth: films, nieuws

 

Biografie van Colin Firth

Colin Firth werd geboren op 10 september 1960 in Grayshott (Engeland). Hij komt uit een hoogopgeleidde familie en heeft een zus en broer. Zijn broer is ook acteur en zijn zus heeft acteer werk gedaan, maar is nu werkzaam als stemcoach.

Zijn vroege jeugd brengt Colin door in het buitenland, zijn ouders waren werkzaam in de Verenigde Staten en Afrika. Als de familie terugkeerd naar Engeland, blijkt dat Colin school niets vindt en hij besluit dan ook niet verder te studeren.
Zijn eerste acteerervaring heeft hij op de kleuterschool, hij speelt dan sneeuwman in een kerstspel. Vanaf zijn veertiende jaar weet hij dat hij acteur wil worden.

Wanneer Colin achttien is besluit hij te vertrekken naar Londen om lessen ten nemen bij het 'London Drama Centre'. Daarnaast is hij lid van "The National Youth Theatre". Als hij met het stuk 'Hamlet' op de planken staat, wordt hij gespot door talentscouts en krijgt zijn eerste professionele rol, als de homoseksuele Guy Bennet in "West End".

In 1984 krijgt hij zijn eerste filmrol, in de film "Another Country". Daarna speelt Colin in meerdere kleinere film producties en televisieseries. In 1989 krijgt hij een hoofdrol in de film Valmont. Op de set ontmoet hij collega Meg Tilly en ze beginnen een relatie. Ze wonen samen in Vancouver (Canada) en krijgen een zoon, William. Toch keert Colin weer terug naar Engeland in 1993, William blijft bij zijn moeder en wonen in Los Angeles.

In 1995 krijgt Colin de rol van Mr. Darcy in de mini-serie 'Pride and Prejudice' naar het boek van Jane Austen. Voor zijn vertolking wordt hij genomineerd voor een BAFTA-award. Als zijn broer hoort dat de rol van Mr. Darcy naar Colin gaat, zegt hij: "Darcy? Maar hoort die niet sexy te zijn?" Colin vindt het zelf ook nog steeds ongelooflijk dat hij sexy gevonden wordt en schijnt er maar moeilijk aan te kunnen wennen.

De Engelsman ontmoet tijdens de opnames van "Nostromo" de Italiaanse Livia Giuggioli. De twee trouwen in Italië in 1997 en krijgen vier jaar later hun eerste kind, Luca en twee jaar daarna wordt hun tweede zoon geboren, Mateo. Colin zegt zelf geen andere hobby's te hebben dan acteren en zijn gezinnetje.

Na rollen in The English Patient en Shakespeare in Love en krijgt Colin nog meer bekendheid door zijn rol in Bridget Jones's Diary: Mark Darcy is gebaseerd op het gelijknamige personage uit 'Pride and Prejudice'. Bridget Jones wordt zo'n hit dat in 2004 het vervolg Bridget Jones: The Edge of Reason verschijnt, waarbij naast Colin ook Hugh Grant en Renée Zellweger weer meedoen.

Ondertussen scoorde Firth hoge ogen met zijn rol als Johannes Vermeer in Girl with a Pearl Earring en had hij een rol in Love Actually.

Trailer met Colin Firth

Colin Firth In het nieuws

Amanda Seyfried en Meryl Streep in 'Mamma Mia! Here We Go Again' (c) 2018.

Recensie Mamma Mia! Here We Go Again

Perfecte zomerfilm met een vleug melancholie

20-7-2018 'Mamma Mia! Here We Go Again' doet als vervolgfilm wat bijna alleen 'The Godfather: Part II' voor elkaar kreeg: de film is minstens even goed en misschien zelfs beter dan het eerste deel.

Hugh Skinner, Alexa Davies, Jeremy Irvine, Jessica Keenan Wynn en Josh Dylan in 'Mamma Mia! Here We Go Again' (2018).

Donna's jeugdliefdes over Mamma Mia 2

Enthousiaste zomerfilm vol liefde en muziek

18-7-2018 In een chique vijfsterrenhotel in een zonovergoten Amsterdam ontmoeten we de jonge acteurs uit Mamma Mia! Here We Go Again, waaronder de 3 grote jeugdliefdes van hoofdpersoon Donna. Ze vertellen hoe het was om deze ontroerende zomerfilm te maken.

Rupert Everett en Colin Morgan in The Happy Prince (c) 2018

Recensie The Happy Prince

In zijn beeldtaal is Everett soms een tikje te opzichtig

17-7-2018 Rupert Everett maakt zijn regiedebuut met een film over de legendarische 19e-eeuwse schrijver, dichter en dandy Oscar Wilde.

Colin Firth in Kingsman: The Secret Service (c) Warner Bros

'Je verwacht niet dat ik zo goed kan vechten'

In gesprek met Colin Firth

11-2-2015 Colin Firth zullen de meesten kennen als Mr. Darcy uit Pride & Prejudice of The King's Speech. In de actiekomedie Kingsman: The Secret Service tapt hij uit een ander vaatje: hij speelt hij een spion voor de organisatie Kingsman, die in het diepste geheim terroristen uitschakelt. BiosAgenda sprak met Colin Firth In Londen over deze carrieremove.

Speelweek 34: nieuw in de bioscoop

20-8-2014 Films, films, films! Sinds jaar en dag zet BiosAgenda de nieuwste films voor je op een rij. Deze week komen er zeven nieuwe films uit. De film van de week is Magic in the Moonlight, de nieuwe film van Woody Allen.

<  12345  >
Laatste filmnieuws

Colin Firth Feiten

Colin Firth in Operation Mincemeat
acteur, producent
Geboren 10-9-1960
Colin Firth werd geboren op 10 september 1960 in Grayshott (Engeland). Zijn bekendste films zijn Bridget Jones's Diary en Bridget Jones: The Edge of Reason.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

83 films in Rotterdam deze week

83 films in Rotterdam deze weekVandaag wordt er in Rotterdam maar liefst 142 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl