compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 09 4-3 t/m 10-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Snoop Dogg

Snoop Dogg

Snoop Dogg: films

 

Biografie van Snoop Dogg

Snoop Dogg in The Beach Bum
Snoop Dogg in The Beach Bum
Calvin Cordozar Broadus is een Amerikaanse rapper en acteur. Hij is bekend onder zijn artiestennaam Snoop Dogg (oorspronkelijk Snoop Doggy Dogg).

Als kind kwam Snoop Dogg regelmatig in aanraking met justitie vanwege het gebruik van drugs. Nadat hij van de middelbare school afkwam, zat hij gedurende drie jaar regelmatig in de gevangenis. Via zijn vriend Warren G. kwam hij in aanraking met Dr. Dre, een stiefbroer van Warren G. Op het album The Chronic van Dr. Dre rapte Snoop Dogg mee.

Tijdens de opnames van zijn debuutalbum Doggystyle samen met Dr. Dre werd Snoop Dogg in augustus 1993 gearresteerd op verdenking van moord op Phillip Woldermarian. Later werd bekend dat Woldermarian Snoop Dogg had gestalkt. Snoop Dogg werd uiteindelijk vrijgesproken van moord op grond van zelfverdediging en omdat werd aangetoond dat hij alleen de auto had bestuurd waarvan zijn bodyguard McKinley Lee de dodelijke schoten had afgevuurd. Later zou ook McKinley Lee worden vrijgesproken van moord op grond van zelfverdediging. Ondanks de vrijspraak bleef de zaak Snoop Dogg nog drie jaar achtervolgen.

In november 1993 kwam het album Doggystyle uit via het label Death Row Records. Het album kwam in de Verenigde Staten binnen op de eerste plaats van de hitparade, wat nog nooit eerder was gelukt voor een debuutalbum. Van het album kwamen enkele succesvolle singles, waaronder What's my name en Gin and Juice (met Dr. Dre). Ondanks de ophef over het moordproces en de gewelddadige en vrouwonvriendelijke teksten, verkocht het album wereldwijd goed. Het album van Snoop Dogg werd door tegenstanders van gangsta rap vaak aangevoerd ter ondersteuning van hun pleidooi voor censuur op de teksten en het labelen van de albums.

In 1994 kwam een korte film over het moordproces en de bijbehorende soundtrack Murder was the case uit.

Snoop Dogg kwam in november 1996 met zijn tweede album The Doggfather. In deze periode nam de populariteit van gansta rap af door de moord op Tupac Shakur (een goede vriend van Snoop Dogg) en door de controversie rondom Suge Knight, medeoprichter en eigenaar van Death Row Records.

Door de dalende populariteit van gansta rap verschoof Snoop Dogg zijn accenten enigszins. Snoop Dogg was bang na Tupac Shakur en Notorious BIG het volgende slachtoffer te worden in de strijd tussen de Westcoast en de Eastcoast rappers. Vanaf 1997 verscheen Snoop Dogg in verschillende films. Ook trad hij op bij de tournee van de hardrock groep Lollapalooza (1997). Daarnaast hield hij zich bezig met het regisseren en produceren van videoclips voor hemzelf en andere artiesten. In 2001 verscheen een autobiografie.

In 2002 kondigde Snoop Dogg aan geen wiet en alcohol meer te gebruiken. Later dat jaar kwam hij met het album Paid Tha Cost to Be Da Bo$$.

Snoop Dogg is bekend van het gebruik van slang, (Engels voor dialect) dat veel in de getto’s van de Verenigde Staten wordt gesproken. Kenmerkend voor het slang van Snoop Dogg is dat veel woorden klinken als 'izz' of 'izzle'.

Zijn laatste twee albums waren Rhythm & gangsta: The masterpiece en het meest recentste werk is the Blue Carpet Treatment.
Laatste filmnieuws

Snoop Dogg Feiten

acteur, musicus, producent, stemacteur

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+