compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 49 3-12 t/m 9-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > David Lynch

David Lynch

David Lynch: films, nieuws

 

Biografie van David Lynch

David Lynch werd in 1946 in Montana geboren. Hij ging naar de Corcoran School of Art in Washington, de School of the museum of Fine Arts in Boston en belandde uiteindelijk op de Pennsylvania Academy of Arts in 1966.
Zijn eerste korte film was 'Six Men Getting Sick' uit 1966. Vanaf 1970 richtte Lynch zich totaal op film. Hij won een som van vijfduizend euro van het Amerikaanse filminstituut om 'The Grandmother' te produceren.

In 1971 ging hij naar het AFI Conservatorium en begon aan zijn eerste lange film Eraserhead. Hij zegt zelf dat deze bizarre film over een man wiens vriendin een constant huilend misvormd wezen baart, zijn eigen 'Philadelphian story' vertelt. Eraserhead werd een cult klassieker, waardoor Lynch aan de top van de avant-garde filmindustrie belandde. Door Eraserhead vroeg producer Mel Brooks Lynch om The Elephant Man (1980) te regisseren. De film was een enorm commercieel succes en kreeg acht Academy Awards. In 1986 maakte hij Blue Velvet, alweer een enorm commercieel succes. Blue velvet bevat enkele gebruikelijke elementen in zijn werk, waaronder misbruikte vrouwen en de donkere kant van kleine steden. Blue Velvet wordt nog steeds gezien als een van de grootste Amerikaanse films ooit gemaakt.

In het begin van de jaren negentig werkte Lynch samen met televisieproducer Mark Frost aan de serie 'Twin Peaks', over een kleine Washington achtige stad waarin allerlei bizarre verschijningen optreden. Lynch regisseerde zes episodes van de serie. De serie werd snel van cult hit tot cultureel fenomeen. Hij maakte vervolgens Wild at Heart, een hallucinaire misdaad road film met Nicolas Cage. In 1999 verraste Lynch zijn fans met de Disney productie The Straight Story, geschreven door Mary Sweeney. Hij maakte vervolgens Mulholland Drive, in eerste instantie als televisieserie. Hij kreeg er de prijs van beste regisseur 2001 voor op het filmfestival in Cannes. In 2006 bracht hij Inland Empire uit, een 'mysterie over een vrouw in problemen', gefilmd in Polen.

Trivia over David Lynch

David Lynch had ook een stripboek, 'The Angriest Dog in the World', van 1983 tot 1992. Daarnaast maakt hij kunst van dynamische elementen als levende mieren en rottend vlees.

Lynch zegt zelf beïnvloed te zijn door Luis Buñuel, Ingmar Bergman, Stanley Kubrick en Roman Polanski.

Zijn favoriete film is The Wizard of Oz. In Wild at Heart stopte hij veel verwijzingen naar deze film.

David Lynch In het nieuws

Harry Dean Stantons gegroefde gezicht vertelt meer dan honderd films.

Recensie Lucky

Waardig afscheid van Harry Dean Stanton

7-3-2018 Het gegroefde gelaat van Harry Dean Stanton vertelt een geheel eigen verhaal in 'Lucky'. In één van zijn allerlaatste optredens speelt Stanton de rol van zijn leven.

David Lynch maakt geen films meer

8-5-2017 David Lynch heeft aangegeven geen films meer te maken. De regisseur van Eraserhead en "Mullholland Drive" is nog wel betrokken bij het nieuwe seizoen van Twin Peaks.

Vanaf donderdag: North by Northwest

14-6-2011 Donderdag 16 juni gaat er in Amsterdam een nieuw filmfestival van start: North by Northwest. Het belooft een filmfestival te worden voor jong en oud met livemuziek, cross-over performances, kinderworkshops en bijzonder eten.

Peter Berg regisseert remake Dune

Science-fictionboek voor derde keer verfilmd

24-12-2007 In een interview met MTV News gaf regisseur Peter Berg (The Kingdom, The Rundown) aan dat hij de regie van een nieuwe film gebaseerd op Frank Herbert's sci-fi klassieker 'Dune' op zich neemt.

Laatste filmnieuws

David Lynch Feiten

acteur, art director, geluid, montage, musicus, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 20-1-1946
David Lynch staat bekend als regisseur van surrealistische, nachtmerries oproepende en droomachtige films met veel aandacht voor filmgeluid. Hij vergaarde bekendheid met de films The Elephant Man, Blue Velvet en televisieserie Twin Peaks.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

65 films in Groningen deze week

65 films in Groningen deze weekDe laatste filmvertoning in Groningen is vanavond om 22:00 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl