compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 20-1 t/m 26-1
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Vera Farmiga

Vera Farmiga

Vera Farmiga: films, nieuws

 

Biografie van Vera Farmiga

Vera Farmiga is een Amerikaanse/Oekraïense actrice, die genomineerd was voor een Oscar van de beste bijrol naast George Clooney in Up in the Air. Daarnaast is ze bekend van haar rollen in Down to the Bone, The Departed en de tv-serie "Bates Motel". Ook heeft ze regie gedaan van de film "Higher Ground". Ze staat bekend om haar expressieve en doorborende blauwe ogen.

Ze werd geboren als Vera Ann farmiga in Clifton (Passaic County), New Jersey, USA, van Oekraïense immigranten. Als meisje was ze verlegen, bijziend, droeg een dikke jampotglazen bril en ze speelde vaak achter haar piano. Aanvankelijk wilde ze optometrist worden, maar ze veranderde van gedachten en besloot acteren te studeren aan het Syracuse University's School of Performing Arts (1991).

1996 was de start van haar professionele acteercarriere, waar ze tevens haar Broadway debuut maakte als understundy van het stuk Taking Sides. Naast de toneelstukken "the Tempest", Hamlet en het uiterst, goed gereviewde "Second-Hand Smoke", maakte ze ook haar televisiedebuut als female lead Catlin naast de toen nog relatief onbekende Heath Ledger in de serie "Roar" (1997).

Maar in 1998 kwam haar doorbraak op het witte scherm, waar ze debuteerde in de film "Return to Paradise". Vervolgens speelde ze de dochter van Christopher Walken in "The Opportunists" (2000) en van Richard Gere in Autumn In New York. Ze viel op voor haar rol als, werkende moeder die moeite heeft om haar leven en huwelijk te onderhouden terwijl ze een drugsverslaving probeert te verbergen in de film Down to the Bone (2004). Hiervoor kreeg ze de prijs voor beste actrice op het 2004 Sundance Film Festival en the Los Angeles Film Critics Association.

Na het winnen van deze prijs, speelde ze nog enkele andere memorabele rollen, als de senators dochter tegenover Jon Voight in The Manchurian Candidate (2004), een gestoorde patiente in een inrichting "Neverwas" (2005), het gangsterliefje van Paul Walker in Running Scared (2006) en een dokter in The Departed (2006).

In 2010 kreeg ze een Academy Award nominatie, voor beste bijrol in Up in the Air (2009), waar ze naast George Clooney speelde.
Ze maakte haar regisseurs debuut in 2011, met de film "Higher Ground", waarin ze tevens de hoofdrol vertolkt. Haar zusje Taissa Farmiga maakte hierin haar acteerdebuut. De film en haar performance kregen de nodige aandacht op verscheidene festivals.

Vera Farmiga is bezig met de tv-serie "Bates Motel" (2013-2014), waarin ze het personage Norma Louise Bates (Norman Bates moeder) speelt. In (2014) komt de film The Judge uit, waarin ze naast Robert Downey Jr. & Robert Duvall is te zien als het personage Samantha.

Trivia over Vera Farmiga

Ze staat bekend om haar expressieve en doorborende blauwe ogen.

Is de oudere zus van Taissa Farmiga , die bekend is van rol in de tv-serie "American Horror Story" en de film The Bling Ring.

Begon pas Engels te leren toen ze zes was.

Haar achternaam wordt uitgesproken als: far-MEE-guh.

Persoonlijke Quote: I really don't feel a need to be famous. But I do feel a need to make a difference, to shed light on human emotion through acting.

Vera Farmiga In het nieuws

Beeld uit Maggie's Plan (c) Hall Monitor, Inc.

Speelweek 23: nieuw in de bios!

8-6-2016 Hebben jullie het ook zo warm? Ga dan naar de bioscoop! Daar hebben ze (meestal) airco! Er komen deze week vijf nieuwe films uit en de film van de week is Maggie's Plan.

Laatste filmnieuws

Vera Farmiga Feiten

acteur
Geboren 6-9-1973
Vera Farmiga is een Amerikaanse/Oekraïense actrice, die genomineerd was voor een oscar van de beste bijrol naast George Clooney in Up in the Air. Ze staat bekend om haar expressieve en doorborende blauwe ogen.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+