compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 31 5-8 t/m 11-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Onvrede over Gouden Kalf competitie

Onvrede over Gouden Kalf competitie

'Wat is er mis mijn film?'

Stephen Brenninkmeijer is ontevreden over de gang van zaken bij de Gouden Kalf competitie. Zijn nieuwe film Caged is wel te zien op het Nederlands Film Festival maar zijn film werd niet aan de Gouden Kalf jury vertoond.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Brenninkmeijer wil benadrukken dat hij niet gefrustreerd is: Waar ik me zorgen over maak is de toekomst van de onafhankelijke film. Er zijn 32 lange speelfilms op het festival te zien en er zijn er maar vijf of zes die buiten de competitie vallen. De vraag is waarom.

Naast Caged zijn ook Claustrofobia, Bringing Up Bobby, Sinterklaas en het Pakjes Mysterie en Mijn Vader is een Detective: De Wet van Drie niet aan de jury vertoond. Zowel de Filmkrant als NLFilmdoek gaven al eerder aandacht aan de kwestie en ook op Twitter werd er door filmmakers volop gediscussieerd.

Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival toont zich verbaasd: Ik dacht dat ik deze kwestie al uitgebreid met Stephen Brenninkmeijer had besproken. Het zit zo: het Filmfestival wil elk jaar een brede selectie van films selecteren. Daarvoor is er een selectiecommissie die alle inzendingen bekijkt en selecteert. Dit jaar waren er 400 aanmeldingen waarvan circa de helft is geselecteerd. Het is heel normaal voor een festival om films buiten de selectie te laten vallen. Dat gebeurt in Cannes en Berlijn ook. Dit jaar zijn er dus 32 lange speelfilms waarvan er vijf buiten de competitie vallen. We kunnen de jury niet alle films laten bekijken want daar is simpelweg geen tijd voor.Stephen Brenninkmeijer kent dit argument: Dat is natuurlijk kul. Het zijn maar enkele films. Ik snap ook wel dat je een jury geen honderd films kan voorschotelen. Nu is het echter een heel klein deel wat afvalt. En gek genoeg zijn het allemaal films die zich buiten de gebaande paden begeven. Ik wil niet paranoia over komen maar ik snap niet wat er mis is met mijn film. Ik heb het idee dat ik iets fout doe. Wat zijn de criteria?

Herman de Wit: Er zijn bij de selectiecommissie geen vaste criteria waar we ons aan houden. Waren die er maar. Ik wil nu niet zeggen wat er wel of niet goed is aan een film. We kunnen uitgebreid ingaan op een film maar dan raak je in een negatieve spiraal. In plaats daarvan zeggen we: 'we vinden de film goed, we programmeren hem op het festival.'

Stephen Brenninkmeijer: Het voelt als een steek in je rug. Doordat je niet in de Gouden Kalf meedraait krijg je veel minder publiciteit voor je film. Het is een soort negatief keurmerk. 'Hij draait niet mee, dus het zal wel niks zijn'. Terwijl de recensies van Caged over het algemeen positief zijn. Ik vind het ook jammer voor mijn hoofdrolspeler Chantal Demming. Zij heeft zich zo gegeven voor deze rol. Je kan de vergelijking maken met Halina Reijn die zich uithongert voor haar rol. Dit is hetzelfde idee alleen het krijgt veel minder publiciteit.


Links:
  1. Artikel van Filmkrant
  2. Artikel van NLFilmdoek
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.