compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 31 5-8 t/m 11-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview - Hou Me Vast - De Dijk
Filmrecensie

TheReview - Hou Me Vast - De Dijk

De Nederlandse band De Dijk bestaat 30 jaar. Reden genoeg voor een mooie terugblik zou men denken. Toch is dat niet wat er in de documentaire van Suzanne Raes gebeurt. De documentaire kijkt juist naar wat er in de toekomst komen gaat.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

En dat is nogal wat: de film opent meteen met een mededeling van Huub van der Lubbe die erover denkt om te stoppen met de band. Een gedachte die uiteraard nogal wat los maakt bij de rest van de band. Dan springt de film een half jaar terug in de tijd.

Daar krijgen we een unieke kijk in het maakproces van de liedjes van De Dijk: Van der Lubbe schrijft een tekst en de muzikanten maken allemaal een eigen liedje. Het beste liedje wint en daar gaat de band dan verder aan werken. Een erg grappige scene is dat de band in een auto luistert naar een van de demo's. De ietwat ongemakkelijke stilte spreekt boekdelen. Dat liedje heeft het dus niet gered.

Dan mag De Dijk een plaat opnemen met een van hun helden: Solomon Burke. De bandleden zijn als kinderen zo blij en de beelden in de studio zijn bijna vertederend. Helaas weten we al hoe dit afloopt want vlak voor een gezamenlijk concert van Burke en De Dijk overlijdt Solomon Burke in het vliegtuig.

Het lijkt wel of Suzanne Raes niet een beter moment had kunnen uitkiezen voor een documentaire: een dertig jarig jubileum, het samenwerken met Solomon Burke, de twijfels over de toekomst van van der Lubbe. Het is een gouden zet geweest om geen retrospectief te maken maar de blik op de toekomst te houden.

Deze film is voor iedereen aan te raden die ook maar een beetje van muziek houdt: het creatieve proces, de vriendschap van de mannen, lachen en huilen, het zit er allemaal in.

Quirijn Foeken

Hou Me Vast - De Dijk gaat in premiere op het Nederlands Film Festival.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.