compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 38 22-9 t/m 28-9
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: Avatar
Filmrecensie

TheReview: Avatar

James Cameron, de regisseur van onder andere Titanic en Terminator 2: Judgment Day heeft eindelijk een nieuwe film: Avatar. Cameron had het idee voor de film 15 jaar geleden al maar de techniek stond het destijds niet toe de film te maken. Vier jaar geleden kon Cameron dan eindelijk beginnen met zijn film en Avatar is nu eindelijk te zien.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

In Avatar maken we kennis met de marinier Jake (Sam Worthington), die in een rolstoel zit. Hij word naar Pandora gestuurd: een maan met een prachtig landschap waar mensen niet kunnen ademen zonder zuurstofmasker. De mensen van Aarde gaan naar Pandora om de grondstof Unobtainium (!) te delven. Op de maan leeft het Na'vi volk: een blauwkleurig volk die volledig in contact staan met de natuur. Jake krijgt een zogenaamde Avatar: een Na'vi lichaam dat op afstand bestuurd kan worden. Jake krijgt de opdracht te infiltreren bij de Na'vi om zo te leren hoe de mensen ze onder de duim kunnen houden of ze eventueel te verslaan. Dit alles met het doel om de grote hoeveelheid Unobtainium te kunnen vergaren.

Avatar is een science fiction film met een boodschap die duidelijk slaat op de huidige milieuproblematiek: red de Aarde door hem te respecteren. De film doet dit echter met een mager plot waarbij de kijker niet echt voor verrassingen komt te staan. Jake krijgt steeds meer respect voor de Na'vi en kan zich steeds minder vinden in de missie. In een film van twee en een half uur kan veel gebeuren maar het is redelijk voorspelbaar. Nog dunner zijn sommige karakters. Vooral Kolonel Quaritch, de aanvoerder van het leger is een cliché hardball militair die niks wil weten van mooie natuur of respect voor andere culturen. Dit alles leidt tot een grote strijd tussen de Na'vi en de militairen van Aarde. Het einde van die strijd laat zich raden.

Maar toch: Avatar is het allemaal waard. De film ziet er zo vet uit, de CGI is zo mooi, de laatste veldslag is zo episch dat het allemaal de moeite waard is. De film is ook nog eens in 3D te bekijken wat het visuele aspect nog vetter maakt. Zoals ik ergens las in een ander artikel over deze film: "Avatar is too long, badly written, totally worth it."

Quirijn Foeken

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.