compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: Black Butterflies
Filmrecensie

TheReview: Black Butterflies

30-3-2011 De Nederlandse film Black Butterflies gaat over de Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker, een dichteres die pas na haar dood bekend werd toen Nelson Mandela een gedicht van haar voorlas bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994.

Delen op facebook

De film van Paula van der Oest volgt het leven van Ingrid Jonker, gespeeld door Carice van Houten en concentreert zich daar bij voornamelijk op de moeizame relatie die zij had met haar vader Abraham Jonker, gespeeld door Rutger Hauer.

De film speelt zich af in de jaren zestig in Zuid-Afrika en apartheid is dus nog steeds onderdeel van het politieke systeem. De film gebruikt dit gegeven echter niet als hoofdbestanddeel maar gebruikt het meer als achtergrond van het verhaal. Dat is eigenlijk wel verfrissend: in wezen is Black Butterflies niet meer dan het verhaal van een vrouw die erkenning zoekt bij haar vader. Dit specifieke verhaal speelt zich toevallig af in Zuid-Afrika.

Het spel van Carice van Houten, Rutger Hauer en ook Liam Cunningham als de schrijver Jack Cope is zeer goed te noemen: alle acteurs weten geloofwaardige karakters neer te zetten, hoewel geen van de karakters eigenlijk sympathiek zijn.

Het ontbreekt Black Butterflies eigenlijk aan een plot: we volgen een deel van het tragische leven van Ingrid Jonker en hoewel dat wordt gekenmerkt door veel mannen, psychiatrische opnames en natuurlijk poëzie, zit er niet veel verhaalontwikkeling in.

Dat neemt niet weg dat Black Butterflies mooi de spanning tussen vader en dochter weet uit te spelen, prachtige beelden van Zuid Afrika laat zien en je kennis laat maken met mooie gedichten voorgedragen door Carice van Houten in voice overs.

Kortom: een mooie film die het vooral van sfeer moet hebben. Verwacht echter geen politiek drama of happy ends.

Quirijn Foeken


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.