compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 28-5 t/m 3-6
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: Rabat
Filmrecensie

TheReview: Rabat

Videoclipmakers 'Habbekrats produceren de roadmovie “Rabat”. Rabat gaat over de drie Arabische vrienden Nadir, Zakaria en Abdel uit Amsterdam.

Delen op facebook
Still uit Rabat

Still uit Rabat

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Nadir (Nasrdin Dchar) heeft een missie. Hij moet de taxi van zijn vader bij een vriend afleveren in Rabat. Zakaria ("Chico Kenzari") en Abdel (Achmed Akkabi) reizen vanuit Amsterdam mee voor de gezelligheid. Maar is er wel een reden voor gezelligheid?

Zakaria en Abdel zien het reisje naar Rabat meer als een leuke vakantie en houden de reis flink op. Nadir staat onder druk van zijn vader en wil eigenlijk zo snel mogelijk in Rabat aankomen. Hij zit niet alleen met die taxi in zijn maag, maar hij gaat ook zijn aanstaande vrouw Yasmine ontmoeten.

In Frankrijk nemen ze een liftster mee die op weg is naar Barcelona. Eigenlijk wil Nadir dit helemaal niet, maar hij geeft toe aan zijn vrienden. Onderweg leert Nadir de Franse liftster Julie beter kennen.Eenmaal in Spanje maken ze de gekste dingen mee en reizen verder om met de boot over te steken naar hun eindbestemming. Gelukkig komen ze op tijd aan en ontmoet Nadir 'zijn' Yasmine.

De film gaat over meer dan alleen een reis naar Rabat. De film gaat namelijk ook over vertrouwen, liefde en vriendschap. Hoe ver ga je voor je vrienden en durf je wel altijd eerlijk te zijn?
Het acteerwerk van de boys vind ik goed en je zou bijna denken dat het een waargebeurd verhaal is. Jammer vind ik dat de film nagesynchroniseerd lijkt. Maar dat schijnt vrij normaal te zijn in de Nederlandse film.

Het camera- en montagewerk zien er goed uit: knap zijn de opvallend lange shots in de film. Dat heeft de film waarschijnlijk te danken aan de achtergrond van 'Habbekrats'. Zij maken namelijk ook videoclips voor onder andere “De Jeugd van Tegenwoordig” en “Dio”. In videoclips komen vaker langere shots voor dan in de meeste Nederlandse speelfilms.Ik vind de film erg boeiend. Als kijker beleef je de reis van Amsterdam naar Rabat stap voor stap mee. Alleen mis ik enkele opnamen van de omgeving in bijvoorbeeld Spanje, want dat landschap leent zich bij uitstek voor mooie natuuropnamen.
Voor iemand die wat wil leren over de Marokkaanse jongeren van deze tijd moet de film zeker zien. Ik heb in ieder geval meer sympathie voor Marokkaanse jongeren gekregen!

Toyah Boer

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.