compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
WEB | mobiel
Baantjer het Begin - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: El Bulli: Cooking in Progress
Filmrecensie

TheReview: El Bulli: Cooking in Progress

Boeiende documentaire met mooie filmische beelden

30-8-2011 Zes maanden per jaar sluit restaurant 'El Buli' zijn deuren en besteden de chef-koks van het restaurant hun tijd aan het creëren van nieuwe gerechten voor het komende seizoen voor het restaurant.

Delen op facebook
De koks in actie

De koks in actie

Je zou denken dat zes maanden bedenktijd om een paar gerechten te bedenken klinkklare onzin is, maar bij restaurant 'El Bulli' is deze bedenktijd geheel terecht en wordt goed benut. De koks maken namelijk niet zomaar gerechten, maar zeer originele en uitermate creatieve gerechten.

Denk aan pijnboomspruit met honing en zout, of verdwijnende ravioli waarbij de pasta verdwijnt als je hem in water doopt. Met elk eventueel ingrediënt wordt uitgebreid geëxperimenteerd. Van champignon tot beenmerg, over elk detail van een ingrediënt of product wordt zorgvuldig nagedacht. De koks moeten hun hersenen laten kraken om een fantastisch gerecht te bedenken waar de magie af moet spatten.De koks experimenteren wat af. Ze stomen, vacumeren, bakken, koken, stoven verschillende producten om zo uit te kunnen maken wat het beste smaakt en wat er het mooiste uit ziet.

Als ze uitgeëxperimenteerd zijn en de ideeën globaal op papier staan kunnen de deuren van restaurant ”El Bulli” weer open. Maar liefst 35 nieuwe koks werken aan de samengestelde gerechten mee om een zo perfect mogelijk gerecht te produceren waar de vonken van af spatten.
Als alles bijna geperfectioneerd is en chef Adria de puntjes op de i heeft gezet kunnen de gerechten geserveerd worden.

Hoe meer verwarring in de gerechten hoe beter vindt chef-kok Ferran Adria. Adria staat bekend als de meest uitzonderlijke chef- en topkok ter wereld, hij is beroemd om zijn bijzondere bereidingswijzen en gerechten.

Zo bedacht hij bijvoorbeeld 'Het IJsmeer'. Het bestaat uit een kommetje met een laagje ijs bestrooid met munt en suiker. Bij de super bijzondere gerechtjes loopt het water je in de mond. Sommige gerechten zien er af en toe niet uit om op te eten, maar zijn meer kunstwerken. Het lijkt mij een ongelofelijke sensatie om hier te mogen eten. Al lijkt het soms zonde om de kunstwerkjes in je mond te stoppen. Helaas is het restaurant sinds 30 juli gesloten. In 2014 gaat het restaurant opnieuw open als centrum en denk-tank voor creatieve kookkunst en gastronomie. Eet smakelijk!

Toyah Boer

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.