compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: Steam of Life
Filmrecensie

TheReview: Steam of Life

16-8-2011 De Documentaire Steam of Life gaat over een aantal verschillende soorten Finse mannen. De mannen hebben gemeen, dat ze allemaal gebruik maken van de sauna.

Delen op facebook
Still uit de film

Still uit de film

Het maakt in Finland niet uit of je nou dik, dun, gespierd, kerstman, jong of oud bent, er is altijd wel een reden te bedenken om in de sauna stoom af te blazen.

Je kunt natuurlijk naar de sauna om de hoek of naar de sauna van het zwembad, maar in Finland zijn de inwoners erg creatief en bouwen zelf een sauna als ze geen 'echte' sauna in de buurt hebben. Ze bouwen bijvoorbeeld een sauna in een oude caravan of in het schuurtje achter hun huis. Er is zelfs iemand die een telefooncel gebruikt.Wat beweegt deze mannen om naar de sauna te gaan? Voor de gezelligheid, voor ontspanning, of om af te vallen misschien? Nee, de mannen gebruiken de sauna letterlijk om stoom af te blazen en vertellen de meest uiteenlopende droevige verhalen aan hun gesprekspartner(s). Een man is zijn kind verloren en laat rijkelijk zijn tranen vloeien. Ze zeggen altijd dat mannen niet mogen huilen, maar in Finland ligt die grens duidelijk anders. Weer iemand anders vertelt over zijn vriendschap met een beer en een dikke man vertelt over zijn jeugdtrauma. Allerlei bijzondere verhalen komen naar boven in de sauna’s in Finland.

Je zou bijna denken dat het een fakedocumentaire is, omdat de film zo perfect in elkaar zit. De cast vertelt voornamelijk over droevige gebeurtenissen. In de film zie je mannen huilen voor de camera en zie je veel expliciet naakt. Is dit typisch Fins?!
Voor mij persoonlijk hoeft al dat naakt niet echt. Ik vond het wel prettig om veel verschillende Finse mensen te zien en te horen wat hen beweegt. Misschien is het een kwestie van smaak, maar ik vond de film na drie kwartier wel een beetje saai worden.

Het ligt misschien ook aan de stijl, want deze is anders dan in Nederland. Dat is natuurlijk logisch, maar mij trekt het niet. De film wordt saai omdat de verhalen van de Finse mannen heel erg droevig zijn en ik kon daardoor mijn aandacht er moeilijk bij houden.

De film heeft ondanks het slaapverwekkende niveau 3 prijzen gewonnen in Finland en dat met een budget van 400 euro.


Toyah Boer

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.