compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: Robin Hood
Robin Hood (2010) Filmrecensie

TheReview: Robin Hood

door Yvette Gumbs

14-5-2010 Ridley Scott's Robin Hood was de openingsfilm van het Filmfestival Cannes en ging tegelijkertijd in Nederland in première. Onze vrienden van TheAgenda waren erbij in Tuschinski, waarbij voorafgaande aan de film rechtstreeks rode loper momenten getoond werden in Cannes.

Delen op facebook

Ridley Scott waagde zich aan (nog) een verfilming van de legendarische Robin Hood van Nottingham. Hij speelt er slim op in om een andere kant en verhaal van Robin Hood te vertellen, het ontstaan van de legende rond de heldhaftige boogschutter. Bezoekers die voor hét Robin Hood verhaal gaan komen dus bedrogen uit. In mijn ogen een goede keuze, hét verhaal is al meermalen verteld.

Robin Hood (Russell Crowe) is het verhaal van een ervaren boogschutter, die in dienst treedt bij het leger van koning Richard om tegen de Fransen te vechten. Na de dood van de koning vertrekt Robin naar Nottingham, een stad die lijdt onder de corruptie van een tirannieke schout en torenhoge belastingen.

Daar valt hij voor de weduwe Lady Marion (Cate Blanchett), die de identiteit en de motieven van deze kruisridder niet volledig vertrouwt. In de hoop de hand van Lady Marion te winnen en de stedelingen te redden, brengt Robin een bende bij elkaar die uitblinkt in dodelijke vechttrucs en levenslust.Scott heeft behoorlijk aan de personages gesleuteld, waardoor ze wat dieper en rauwer werden. Geen frivole Robin Hood, maar een ondoorgrondelijk, door zijn verleden gekwelde held en Lady Marion met een feministische slag, die zelfs ten strijde trekt bij een veldslag tegen de Fransen.

Scott is natuurlijk zelf een held in het filmen van historische veldslagen (Gladiator) vol actie, en indrukwekkend geënsceneerd, waarbij het mij, ook mede door de muziek, een Robin Hood meets Lord of the Rings gevoel meegaf zonder een kopie te zijn van... Complimenten voor Max Von Sydow die Sir Walter Loxley speelt, de schoonvader van Lady Marion.

De film begint met een fantastich kasteel belegering, en na een wat traag begin weet Scott al gauw een verfrissende vertelling neer te zetten, vol actie die boeit en je op een ander manier kennis laten maken met Robin Hood en de Engelse geschiedenis.

Geen meesterwerk van Ridley Scott maar een knap en spannende blockbuster, voor diegene die van actie en avontuur houden.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.