compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 29 22-7 t/m 28-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview: Claustrofobia
Filmrecensie

TheReview: Claustrofobia

Claustrofobia is in alles een bijzondere film. Het is niet alleen de debuutfilm van Bobby Boermans maar het is ook de eerste Nederlandse film die volledig gratis online is te zien.

Delen op facebook
Carolien Spoor geketend aan het bed.

Carolien Spoor geketend aan het bed.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Een online release betekent een andere kijkervaring: op je laptop of je mobiel een speelfilm bekijken is toch een andere ervaring dat de bioscoopzaal met dik geluid. In een interview met de Spits verklaarde producent Edvard van 't Wout dat hij het zonde zou vinden als 'maar' 100.000 mensen de film zouden zien. Aan ambitie geen gebrek.

Claustrofobia is een thriller met enkele horror elementen: een filmgenre dat in Nederland nog niet echt is uitgediept. Dat biedt dus mogelijkheden voor een originele film.

De film gaat over Eva, gespeeld door Carolien Spoor, die een groot appartement in Amsterdam vindt. Ondanks dat de huisbaas een vieze vent is en er een buurman aan de overkant van de straat de hele tijd naar binnen kijkt besluit ze er toch in te trekken. Na een avondje stappen met haar vriendin en de onderbuurman (Dragan Bakema) wordt ze wakker in een vieze kelder terwijl ze is vastgeketend aan een bed.

Het grootste probleem van de film is het script. Er zitten zoveel onlogische onderdelen in het plot dat dit de film behoorlijk onderuit haalt. Het acteerwerk is goed, de film is mooi opgenomen maar de plotgaten zijn gewoonweg vervelend. Voorbeeld: rechercheur Danny (gespeeld door Thijs Römer) ziet dat een personage bloed op zijn hoofd heeft. Ook heeft hij aanwijzingen dat diegene in het appartement van Eva is geweest. Belt hij collega's voor versterking? Nee, hij gaat lekker met z'n iPad in de hand een kopje koffie drinken waar hij rustig de achtergrond van die persoon natrekt. Tijd zat zou je denken, er is alleen maar iemand vermist. Ook het gegeven dat de vorige bewoonster van het appartement ook al is vermist zorgt niet voor alarmbellen bij politie of familie. Ik kan nog enkele voorbeelden van dit soort onlogica noemen maar het punt lijkt me duidelijk.

Het laatste deel van de film maakt nog wel het een en ander goed: het tempo gaat omhoog en het wordt nog best spannend. Toch blijft het gevoel beklijven dat er meer in had gezeten.

Maar oordeel vooral zelf: zoals gezegd wordt Claustrofobia niet in de bioscoop vertoond maar is hij gratis online te bekijken vanaf 10 juni. De uitgever van de film Snoooep, heeft overigens aangegeven meer films op deze manier te gaan distribueren.

Quirijn Foeken


Links:
  1. Bekijk de volledige film hier
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.