compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 11-7 t/m 17-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Viggo Mortensen

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen: films, nieuws

 

Biografie van Viggo Mortensen

Viggo Mortensen in Crimes of the Future
Viggo Mortensen in Crimes of the Future
Viggo Mortensen werd in 1958 in New York geboren. Hij verhuisde met zijn familie naar Venezuela, Argentini en Denemarken. Mortensen heeft zelf lange tijd in Denemarken gewoond en gewerkt, waaronder als vrachtwagenchauffeur. Uiteindelijk verhuisde hij toch terug naar New York om daar een acteeropleiding te volgen.

Zijn eerste filmoptreden was in Witness (1985) van Peter Weir. Voor zijn rol in 'Bent' in 1987 won hij een Dramalogue Critics Award. In de jaren negentig speelde hij bijrollen in verschillende films, waaronder Brian DePalma's Carlito's Way, Tony Goldwyns 'A Walk on the Moon' en Andrew Davis' A Perfect Murder.

In 1999 brak Mortensen door met zijn rol als Aragorn in Peter Jacksons The Lord of the Rings film trilogie. Mortensen voerde al zijn stunts zelf uit in deze films om het authentieker te laten overkomen. Op The Lord of the Rings volgden nog rollen in o.a. Hidalgo (2004) en A History of Violence (2005). Voor zijn rol in Eastern Promises (2007) won hij een filmprijs van de British Independent Film Awards en werd hij genomineerd voor een Academy Award.

Trivia over Viggo Mortensen

Viggo Mortensen schrijft pozie in zijn vrije tijd, is jazz muzikant en heeft een deel van het decor geschilderd voor A Perfect Storm.

Mortensen heeft een dubbel burgerschap: Amerikaans en Deens. Zijn moeder woont in Amerika en zijn vader in Denemarken.

In eerste instantie wees hij de rol van Aragorn af, maar zijn zoon, fan van de boeken van The Lord of the Rings, overtuigde hem alsnog.

Viggo Mortensen In het nieuws

Vice grootste kanshebber op Golden Globe

Array

7-12-2018 De nominaties voor de Golden Globes in 2019 zijn bekend. Vice is met zes nominaties de grootste kanshebber op een award. De Belgische film Girl heeft ook een nominatie op zijn naam staan. Beautiful Boy van de Belgische regisseur Felix van Groeningen maakt ook kans op een prijs.

Wie wint de Oscar 2017?

Array

25-2-2017 Het leukste van de Oscars is om ze te voorspellen om er vervolgens achter te komen dat je er volkomen naast zit! BiosAgenda doet ook een poging.

Genomineerden Oscars 2017 bekend

Array

24-1-2017 Zojuist zijn de genomineerden van the Acacdemy Awards bekend gemaakt, beter bekend als de Oscars. Vooral La La Land kreeg veel nominaties: 14 stuks om precies te zijn.

De prijs waar het allemaal om te doen is.

BAFTA's maakt genomineerden bekend

Array

10-1-2017 De awards vliegen je deze dagen om de oren. Vandaag komen daar de BAFTA's bij, de belangrijkste Britse filmprijzen. Vooral La La Land is veel genomineerd.

Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land

Golden Globes maakt genomineerden bekend

Array

12-12-2016 Het is echt weer het seizoen van de awards. Vandaag zijn daar de Golden Globes aan toegevoegd, n van de belangrijkste prijzen voor film en televisie. Vooral La La Land heeft veel nominaties.

<  12  >
Laatste filmnieuws

Viggo Mortensen Feiten

Viggo Mortensen in Falling
acteur, musicus, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 20-10-1958
Viggo Mortensen is pas op latere leeftijd begonnen met acteren. Hij brak door met zijn rol als Aragorn in The Lord of the Rings trilogie. Naast acteren doet hij aan fotografie, muziek, dichten en schilderen.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

56 films in Haarlem deze week

56 films in Haarlem deze weekVandaag wordt er in Haarlem maar liefst 99 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl