compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 40 6-10 t/m 12-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Ridley Scott

Ridley Scott

Ridley Scott: films, nieuws

 

Biografie van Ridley Scott

Ridley Scott werd in 1937 in Engeland geboren. Hij raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in fotografie en werkte vanaf zijn vijftiende als fotograaf voor de Londen Times. Van daaruit kreeg hij in de jaren vijftig interesse in de filmwereld. Hij volgde een opleiding aan de kunstacademie in Londen en richtte zijn eigen reclamefilm productiebedrijf op. Door het succes van zijn reclameproducties mocht hij in 1977 zijn debuutfilm 'The Duellist' regisseren. Hiervoor won hij een Gouden Palm voor beste speelfilmdebuut. De film laat Scotts talent voor kleur, belichting, mooie decors, weelderige kostuums en massascènes met special effects zien. Hij werd in één klap beroemd.

In 1979 maakte hij Alien, welke uitgroeide tot een culthit. Daarop maakte hij Blade Runner (1982), geprezen om de uitzonderlijke vormgeving en bekend als mijlpaal in het science fiction genre. In de periode van de late jaren tachtig en vroege jaren negentig legde Scott zich toe op langzame films met veel dialoog. Hier ging hij de mist mee in: o.a. Legend en 'Conquest of Paradise' waren beide een grote flop. Maar hij verdiende in dezelfde periode wel een Oscarnominatie voor Thelma & Louise (1991).

Scott werd uit zijn slechte financiële situatie geholpen door Steven Spielberg, die hem vroeg Gladiator (2000) te regisseren. Dit werd een groot succes. Hierop volgden Hannibal (2001), Black Hawk Down (2002) en American Gangster (2007). Met deze films bewees hij alsnog zijn talenten.

Trivia over Ridley Scott

Ridley Scott cast zijn partner Giannina Facio in al zijn films sinds Gladiator.

Scott werkt meestal met acteurs die een sterke theaterachtergrond hebben en geslaagd zijn aan de theaterschool.

Zijn jongere broer Tony Scott is ook regisseur, hij maakte o.a. Spy Game, True Romance en Top Gun.

Ridley Scott In het nieuws

Dit zijn de beste films van 2015!

23-12-2015 Het is tijd om de balans op te maken. Wat zijn volgens BiosAgenda.nl de tien beste films van 2015? En wat vinden jullie?

De prijs waar het allemaal om draait.

Golden Globes 2016 nominaties bekend

10-12-2015 Vandaag zijn de genomineerden bekend gemaakt van The Golden Globes: een van de belangrijkste film- en TV-prijzen die er zijn. Vooral Carol heeft veel nominaties.

Nieuwe Alien moet wachten op Prometheus 2

30-10-2015 De Alien-film die Neill Blomkamp aan het ontwikkelen is, staat momenteel op een laag pitje. Blomkamp moet namelijk wachten totdat duidelijk is wat Ridley Scott met het vervolg op Prometheus gaat doen.

Speelweek 40: nu in de bioscoop

30-9-2015 We hebben deze week weer een hele hoop te vertellen! Er komen negen nieuwe films uit met voor ieder wat wils. De film van de week is The Martian, de nieuwe film van Ridley Scott.

'Ode aan de menselijke veerkracht'

30-9-2015 Voor The Martian verfilmde Ridley Scott het razend populaire boek van Andy Weir, over een astronaut die alleen achterblijft op Mars met enkel zijn vindingrijkheid om zich te redden.

<  12345  >
Laatste filmnieuws

Ridley Scott Feiten

camera, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 30-11-1937
Ridley Scott is bekend geworden door zijn Hollywoodspektakels met massascènes en veel special effects. Dit combineert hij met een goed gevoel voor de kunst van het filmmaken, waardoor hij door critici vooral als kunstenaar wordt gezien. Hij maakte o.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

162 films in Amsterdam deze week

162 films in Amsterdam deze weekVandaag wordt er in Amsterdam maar liefst 383 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl