compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 18 2-5 t/m 8-5
Film van de week!
MENU
Home > Films > Girlfight > Meningen
Girlfight

Prove them wrong

Meningen over de film Girlfight

Mogelijk schadelijk tot 16 jaarGeweld

Recensies van Girlfight

Geef ook je mening over Girlfight

4 Meningen over Girlfight

nathallie
nathallie
20-3-2004

"GIRLFIGHT"
Gezien in: Kinepolis Antwerpen, Antwerpen d.d. 18-2-2001

Dit film is een echte verassing voor mij en een film die uiteindelijk uit een andere gezichtspunt is gemaakt !
Uiteindelijk moeten wij niet alleen naar alle Rocky's kijken gemaakt vanuit een mannelijk gezichtspunt maar kunnen wij uiteindelijk ook een film zien vanuit de vrouwelijk gezichtspunt !
Dit film bewijst dat alle films niet maar volgens een visie
moeten worden gemaakt en daar ben ik heel erg tevreden om!
Uiteindelijk raken wij al die verplichte rollen van zoals door iemand hierboven gezegd: 'de goed geoliede schaars geklede vrouwen' in alle klassen films voorbij en kunnen wij films en ons realiteit vanuit een frissere en sportievere standpunt gaan bekijken.
Natuurlijk een film vanuit vrouwelijk standpunt zijn wij niet gewoon.
Wij zijn gewoon van de films waar de mannelijke standpunten vanzelfsprekend zijn en gelden.
Sommige kijkers zoals ik hierboven in de komentaren lees kunnen de zo goed als verplichte rollen in de films van 'de schaars geklede' vrouwtjes moeilijk missen!
Daarom ben ik heel blij dat ook films als Girlfighter bestaan, dat betekent als een vrouw een film maakt de film ook een andere karakter krijgt en daarom is juist de visie van Girlfighter zo verfrissend in de filmwereld.
De films die alleen door mannen zijn gemaakt zijn te eenzijdig. Voor de vrouwen kijkers zijn die eigenlijk meestal ontzettend saai.
Wij zouden zich maar moeten inbeelden als alle films alleen door vrouwen zouden worden gemaakt hoe eenzijdig die zouden zijn en dat mannen kijkers zich zouden gaan ook vervelen.
Alleen en al de rol van de vrouw zal in een film van een vrouw regisseur andere eerlijkere, sportievere en gezondere functie hebben dan tot noe toe in de films gemaakt door regisseurs mannen waar meesten hun persoonlijke geheim in hun films laten zien en die is dat zij de vrouw graag en alleen dan als onderdanig en als seksslavin zouden zien.
De rol van een vrouw gezien door ogen van de regisseur Karyn Kusama beantwoordt juist aan de realistische rol van de vrouw waar de vrouwen zich niet als sekslavinen zien maar zich zien als zichzelf.
Films als Girlfighter en Whale Rider zou ik vaker willen zien maar jammergenoeg is de filmindustrie nog niet zo rijk geworden dat iedereen mee kan genieten zonder dat niemand gediscrimineerd wordt. Zo ver zijn wij met onze visies toch nog blijkbaar niet. Het is al lang bekend dat men vrouwen in de geschiedenis heeft vergeten dus vanzelfsprekend ook de vrouwenkijkers .

Waardering:  ****1/2

Vergruizer6
Vergruizer6
18-7-2001

"Girlpower is toch al lang verleden tijd."
Gezien in: Cinecitta, Tilburg d.d. 17-7-2001

Booskijkende 16-jarige kijkt ons met neergeslagen ogen en in het volgende shot kijkt ze ons recht in de ogen; Het klasssieke drama van het lelijke eendje op weg naar succes.

Feel-good movie waarbij de meeste Opzij lezeressen wel een goed gevoel zullen hebben. Dit is een Rocky-remake alleen nu is het een getto meisje dat het gaat maken in de bokswereld.
Deze film is dusdanig voorspelbaar dat het al erg snel gaat vervelen. Want ja wat gebeurt er nu eigenlijk in zo'n film: Meisje uit een getto heeft de balen van alle andere high school meisjes die wel aan hun uiterlijk werken, uit frustratie tikt ze die ook regelmatig op hun gezicht. Vervolgens wil ze deze gave gaan uitspelen, natuurlijk in eerste instantie tegengewerkt door familie, sportschool en trainer. Ze zet echter toch door en troggelt de lekkere vent (deze jongeman heet natuurlijk Adrian (voor de kenners, het had iets te maken met Rocky) af van het knappe meisje vervolgens gaat ze lekker door met trainer en als ze dan uit eindelijk voor real de ring in mag slaat ze natuurlijk, na eerst wat tegenslag,in de finale de lekker vent neer. Geinig hoor!
Het lijkt mij dat Nederland hier niet op zit te wachten. Deze eerste film van Karyn Kusama laat nog eens zien dat de American Dream nog steeds warme gevoelens oplevert in VS. Volgens mij is het in de VS nu alleen zo dat dochters van oud zwaargewicht kampioenen enige belangstelling hebben van het bokspubliek en blijven andere vrouwlijke boksers in de getto of belanden in de sexindustrie (Afhankelijk van fysieke gesteldheid).

Kortom deze film hoef je niet te zien, negeer de must-see adviezen uit de VS en wacht tot Yorin deze film volgend jaar op de buis brengt. Als je dan niet ook nog een beetje het gevoel hebt dat de maatschappij kut is en alle mensen je niet mogen dan komt het helemaal goed die avond. Daarna niet de stad in gaan want het kan zijn dat de techniek die in Girlfight in beeld komt in de echte wereld in no-time een K.O. oplevert (Je dekking moet hoger).

Waardering:  **1/200

vergruizer3
vergruizer3
18-7-2001

"Voorspelbaarheid troef!"
Gezien in: Cinecitta, Tilburg d.d. 17-7-2001

Zodra de titel in beeld komt denk je nog even dat je veel schaars geklede vrouwen te zien krijgt die goed geolied met elkaar vechten.
Helaas.....niet dus.
Meisje komt in beeld en kijkt kwaad naar beneden terwijl de camera inzoomt. Als je nu raad wat het vervolg van deze scene is kun je de rest van de film ook voorspellen.....het ligt er echt dik bovenop.
Omdat ze van haar vader een rok aanmoet steelt ze zijn geld om bokslessen te krijgen van een of andere aan lager wal geraakt Puertoricaan in een bouwval. Die wil dat natuurlijk eerst ook niet...duh!... maar ze zet TOCH door...(gaap)
Onderwijl steelt ze nog even de boyfriend van het knapste meisje van school (dat ze ook al eens afgerost heeft) en rost hem vervolgens in een bokswedstrijd af, want hoewel deze lui eerst niet eens boksles willen geven aan een meisje, is het later blijkbaar volkomen normaal om een gemengd gevecht te organiseren....
Wederom een verfilming van the american dream...

Buiten de voorspelbaarheid was er nog een minpunt aan de film. De boksinstructie. Het is goed te zien dat de maker van de film, Karyn Kusama, niet meer van boksen dan de termen stoot, hoek en uppercut. De manier waarop het meiske slaat wordt doorgaans gezien als een erg efficiente manier om je eigen schouder uit de kom te drukken danwel je hele schoudergewricht te ontzetten. Voetenwerk wordt geleerd doordat de instructeur zegt "Je moet je voeten dichter bij elkaar doen...." en plots danst ze als Casius Clay (blijkbaar denkt de halve wereld dat het voor je stabiliteit beter is continu als een mongool op en neer te wippen).
Neem dan Sven Ottke, staat als een locomotief, gaat door als een locomotief en heeft zijn wereldtitel al 10 keer met succes verdedigd ZONDER rara danspasjes. Die man weet wat boksen is. Zijn tegenstander de laatste keer was overigens wel een danser die na voor de tweede keer naar het cansvas gebeukt te zijn thuis verder mocht gaan dansen...
Deze film draaide in de VS voornamelijk in Art-house bioscopen en werd vol lof vergeleken met Rocky. Een film die in zijn tijd als enorme pulp werd afgedaan, echter nu een kansarm latino meisje de underdog speelt is het plots een hele goede verantwoorde film....
als je een vechtfilm wilt zien ga dan naar de videotheek en huur American Shaolin, daar steek je misschien nog wat van op (hetzelfde afschuwelijke american dream - underdog plot maar in ieder geval verantwoorde boks techniek)
Als je vechtende vrouwen wilt zien huur dan Thunder and Mud.

Als vrouw die voor uitdagingen komt te staan en moeilijkheden overwint hadden wij toch echt liever Angelina Jolie gezien met haar nieuwe borsten...

Waardering:  **000

Nessie
Nessie
1-7-2001

"Goed voetenwerk"
Gezien in: Theater de Nieuwe Kolk, Assen d.d. 1-7-2001

Hoewel er af en toe toch zeer duidelijk gebruik wer gemaakt van een stand-in (Mannelijk) en de af en toe zeer Vlaams aandoende vertaling een prima film. Meidje dat er graag op los slaat besluit te gaan boksen. Ondanks de aanvankelijke tegenstand van de trainer ontpopt ze zich als een redelijk talent. Uiteraard verslaat ze uiteindelijk haar vriendje (ja, we doen aan gemengd boksen) en wordt kampioen vedergewicht.

Waardering:  ***1/20


Cast & Regisseur