compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 1-6 t/m 7-6
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Paul Verhoeven

Paul Verhoeven

Paul Verhoeven: films, nieuws

 

Biografie van Paul Verhoeven

Paul Verhoeven
© (c) Arjo Frank
Paul Verhoeven werd in 1938 in Amsterdam geboren en groeide op in het dorpje Slikkerveer. Hij ging in Den Haag naar de middelbare school en studeerde wiskunde en natuurkunde in Leiden. Tijdens zijn studentenperiode zat hij bij studentenvereniging Minerva, waarvoor hij in 1960 zijn eerste film, 'A Lizzard Too Much' maakte. In zijn laatste jaar op de universiteit volgde hij ook colleges aan de Nederlandse Filmacademie.

Na zijn studie ging hij bij het leger en maakte de documentaire 'Het Korps Mariniers' (1965), waarvoor hij de Franse Gouden Zon won voor militaire propaganda films. Na zijn diensttijd specialiseerde hij zich in de Nederlandse televisie. Hij boekte zijn eerste grote succes met de serie 'Floris' (1969), met acteur Rutger Hauer in de hoofdrol. Zijn eerste nationale succes op filmgebied kwam in 1973 met Turks Fruit. De film kreeg een Academy Award voor beste buitenlandse film in 1974 en een Gouden Kalf in 1999 voor beste Nederlandse film van de eeuw. Daarop volgde in 1977 een nieuw succes met Soldaat van Oranje, die werd genomineerd voor een Golden Globe.

Verhoeven verhuisde naar Hollywood voor bredere kansen in de filmwereld. In Amerika veranderde hij van stijl: hij ging grote budget films produceren, soms gewelddadig, meestal met special effecten, zoals RoboCop (1987) en Total Recall (1990). Beide films vielen in de prijzen. Verhoeven kwam daarop met Basic Instinct (1992), met de beroemde onderbroek scene van Sharon Stone. Showgirls (1995) daarentegen won zeven Raspberry Awards, waaronder die voor slechtste film en slechtste regisseur. Verhoeven maakte vervolgens weer sf films als Starship Troopers (1997) en Hollow Man (2000). In 2006 keerde hij terug naar Nederland en maakte samen met scriptschrijver Gerard Soeteman Zwartboek. De film won drie Gouden kalveren.

Trivia over Paul Verhoeven

Paul Verhoeven was in zijn studententijd lid van de studentenvereniging Minerva, welke een belangrijke rol speelt in zijn film Soldaat van Oranje.

Verhoeven was de eerste genomineerde ooit die verscheen bij de Raspberrie Awards en accepteerde zijn Slechtste Regisseur Award voor Showgirls persoonlijk.

Acteur Rutger Hauer speelde in veel van Verhoevens films, waaronder Soldaat van oranje, Turks Fruit en Keetje Tippel.

Paul Verhoeven In het nieuws

Paul Verhoeven, ArjoFrank Fotografie

Premiere Benedetta

Nieuwste van Paul Verhoeven

13-10-2021 We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar eindelijk is Paul Verhoeven op de rode loper om zijn nieuwste film 'Benedetta' te promoten. Een film over een non die van lesbische liefde wordt beschuldigd.

Verhoeven's Benedetta dingt mee in Cannes

5-6-2021 De nieuwste film van Paul Verhoeven Benedetta — over een non die erotische visioenen krijgt in de klooster — is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival Cannes, eerder was van de regisseur Elle (2016) en Basic Instinct (1992) ook geselecteerd.

Rutger Hauer Award voor Paul Verhoeven

Zondag unieke kans om award show bij te wonen

13-1-2020 Zondagavond 19 januari wordt in het Eye Filminstituut Amsterdam, tijdens de jaarlijkse Shortcutz Awards, de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt aan Paul Verhoeven. De award wordt uitgereikt door de partner van Rutger Hauer; Ineke Hauer- ten Cate.

Beeld uit Zwartboek (c) 2006

Paul Verhoeven maakt weer Nederlandse film

14-5-2018 Regisseur Paul Verhoeven gaat weer een Nederlandse film maken. De voorlopige titel is 'Het geheim van een goed huwelijk'. Het Filmfonds stelt geld beschikbaar voor het project. Robert Alberdingk Thijm schrijft het scenario.

Johnson en Efron in Baywatch.

'The Rock' accepteert Razzie voor 'Baywatch'

5-3-2018 De meeste acteurs blijven ver weg van de Razzies, de tegenhanger van de Oscars voor de slechtste films van het jaar, maar Dwayne Johnson, alias The Rock, heeft zijn Razzie vol trots geaccepteerd. Hij kreeg een Razzie voor Baywatch.

<  12345678910  >
Laatste filmnieuws

Paul Verhoeven Feiten

acteur, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 18-7-1938
Paul Verhoeven is het bekendst geworden met zijn grote controversiële films als Basic Instinct en RoboCop. Zijn filmkwaliteiten liggen op het gebied van seks en geweld en won vele prijzen voor zijn speciale effecten.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

68 films in Arnhem deze week

68 films in Arnhem deze weekDe laatste filmvertoning in Arnhem is vanavond om 23:50 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl