compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Liam Neeson

Liam Neeson

Liam Neeson: films, nieuws

 

Biografie van Liam Neeson

Liam Neeson werd in 1952 in Noord-Ierland geboren.

Op zijn negende begon hij met boxen en op zijn elfde verscheen hij voor het eerst op het podium. Zijn leraar Engels gaf hem de hoofdrol in een toneelstuk en vanaf toen speelde hij in schoolproducties.

Op zijn zestiende werd hij kampioen van de jonge zwaargewicht boxers in Ierland. Na de middelbare school volgde Neeson een opleiding tot leraar in Newcastle.

In 1973 had Neeson zijn eerste filmoptreden als Jezus Christus in 'Pilgrim's Progress' van Ken Anderson. Hij begon te spelen bij verschillende theatergezelschappen, waardoor regisseur John Boorman hem in 1980 vroeg Sir Gawain te spelen in zijn Excalibur over koning Arthur.

Hierna verhuisde Neeson naar Londen, waar hij zijn theaterwerk vervolgde en in kleine films en televisieseries optrad. Hij speelde tussen 1982 en 1987 in vijf films, waaronder "The Bounty" in 1984.

In 1987 verhuisde hij naar Hollywood. Door zijn rol in Darkman in 1990 kwam hij in de publieke belangstelling. In 1993 werd hij door Steven Spielberg gecast voor de rol van Oskar Schindler in Schindler's List.

Neeson won een BAFTA en een Golden Globe voor zijn optreden en verwierf een wereldwijde status als hoofdrolspeler. In 1999 vervulde hij de rol van Obi-Wan Kenobi's mentor in George Lucas' Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Rollen in Gangs Of New York (2002), Love Actually (2003) volgden en hij werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn vertolking van Alfred Kinsey in Kinsey (2004).

In 2005 was hij te zien in Kingdom of Heaven, Batman Begins en was hij de stem van de priester in "The Simpsons" en die van leeuw Aslan in "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe".

Liam Neeson is getrouwd met actrice Natasha Richardson, met wie hij samenwerkte bij de televisieserie 'Ellis Island' in 1984.

Op 18 maart 2009 overlijdt Natasha nadat ze twee dagen eerder hersensdood is verklaard na zware verwondingen te hebben opgelopen bij een skiongeluk in Canada.

Trivia over Liam Neeson

Liam Neeson had in 2000 een motorongeluk waardoor hij zijn bekken brak. Hierdoor kon hij niet verschijnen in Star Wars Episode II.

Hij heeft gedate met actrices Julia Roberts, Brooke Shields, Barbra Streisand en zangeres Sinéad O'Connor

Liam Neeson In het nieuws

Liam Neeson als de wraakzuchtige Nels Coxman in Cold Pursuit

Recensie Cold Pursuit

7-2-2019 Wie van zwarte humor houdt, zal zich vermaken tijdens deze brute actiefilm met Liam Neeson in de hoofdrol.

Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Viola Davis en Michelle Rodriguez in 'Widows' (c) 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation.

Eerste beelden film Widows te zien (trailer)

4-6-2018 De eerste trailer van nieuwe film van de regisseur van 12 Years a Slave staat online. Het gaat om de thriller Widows van Steve McQueen (niet te verwarren met de acteur uit de jaren '60).

Conor met zijn beest in A Monster Calls (c) Independent

A Monster Calls recensie

'Een monsterlijk mooie dramafilm vol fantasy en inhoud'

1-2-2017 De titel A Monster Calls zou doen vermoeden dat J.A. Bayona weer terug is gegaan naar zijn horrorroots. Qua sfeer bouwt hij daar zeker op voort maar qua inhoud levert hij hiermee een prachtig drama over de zin en complexiteit van het leven.

TV-tip: The Grey, 20:30, Veronica

15-12-2015 Ottway, gespeeld door Liam Neeson, werkt op een afgelegen olieraffinaderij in Alaska. Als hij met het vliegtuig naar zijn vrouw wil terugkeren gaat het mis en stort neer. Hij en paar overlevers moeten zien te overleven in de wildernis waar wolven vrij spel hebben.

TV-tip: Schindler's List, 20:30, NET5

12-11-2015 De op het oog ijdele en hebberige Duitse zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) besluit tijdens het Nazi-regime zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden.

<  1234  >
Laatste filmnieuws

Liam Neeson Feiten

Liam Neeson in Marlowe
acteur, scenarioschrijver, stemacteur
Geboren 7-7-1952
Liam Neeson begon zijn acteercarrière met rollen in schoolmusicals. Hij brak door met zijn rol in Darkman en in 1993 speelde hij zijn meest bekende rol in Schlinder's List van Steven Spielberg.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

75 films in Groningen deze week

75 films in Groningen deze weekDe laatste filmvertoning in Groningen is vanavond om 22:00 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl