Deze website maakt gebruik van cookies
AKKOORD  Lees meer
compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 15-2 t/m 21-2
WEB | mobiel
MENU
Home > Filmsterren > Liam Neeson

Liam Neeson

Liam Neeson: films, nieuws

 
Biografie van Liam Neeson
Liam Neeson in The Commuter
Liam Neeson in The Commuter
Liam Neeson werd in 1952 in Noord-Ierland geboren.

Op zijn negende begon hij met boxen en op zijn elfde verscheen hij voor het eerst op het podium. Zijn leraar Engels gaf hem de hoofdrol in een toneelstuk en vanaf toen speelde hij in schoolproducties.

Op zijn zestiende werd hij kampioen van de jonge zwaargewicht boxers in Ierland. Na de middelbare school volgde Neeson een opleiding tot leraar in Newcastle.

In 1973 had Neeson zijn eerste filmoptreden als Jezus Christus in 'Pilgrim's Progress' van Ken Anderson. Hij begon te spelen bij verschillende theatergezelschappen, waardoor regisseur John Boorman hem in 1980 vroeg Sir Gawain te spelen in zijn Excalibur over koning Arthur.

Hierna verhuisde Neeson naar Londen, waar hij zijn theaterwerk vervolgde en in kleine films en televisieseries optrad. Hij speelde tussen 1982 en 1987 in vijf films, waaronder "The Bounty" in 1984.

In 1987 verhuisde hij naar Hollywood. Door zijn rol in Darkman in 1990 kwam hij in de publieke belangstelling. In 1993 werd hij door Steven Spielberg gecast voor de rol van Oskar Schindler in Schindler's List.

Neeson won een BAFTA en een Golden Globe voor zijn optreden en verwierf een wereldwijde status als hoofdrolspeler. In 1999 vervulde hij de rol van Obi-Wan Kenobi's mentor in George Lucas' Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Rollen in Gangs Of New York (2002), Love Actually (2003) volgden en hij werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn vertolking van Alfred Kinsey in Kinsey (2004).

In 2005 was hij te zien in Kingdom of Heaven, Batman Begins en was hij de stem van de priester in "The Simpsons" en die van leeuw Aslan in The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Liam Neeson is getrouwd met actrice Natasha Richardson, met wie hij samenwerkte bij de televisieserie 'Ellis Island' in 1984.

Op 18 maart 2009 overlijdt Natasha nadat ze twee dagen eerder hersensdood is verklaard na zware verwondingen te hebben opgelopen bij een skiongeluk in Canada.
Trivia over Liam Neeson
The Commuter trailer
Liam Neeson had in 2000 een motorongeluk waardoor hij zijn bekken brak. Hierdoor kon hij niet verschijnen in Star Wars Episode II.

Hij heeft gedate met actrices Julia Roberts, Brooke Shields, Barbra Streisand en zangeres Sinéad O'Connor
Liam Neeson In het nieuws
Conor met zijn beest in A Monster Calls (c) Independent

A Monster Calls recensie

'Een monsterlijk mooie dramafilm vol fantasy en inhoud'

1-2-2017 De titel A Monster Calls zou doen vermoeden dat J.A. Bayona weer terug is gegaan naar zijn horrorroots. Qua sfeer bouwt hij daar zeker op voort maar qua inhoud levert hij hiermee een prachtig drama over de zin en complexiteit van het leven.

TV-tip: The Grey, 20:30, Veronica

15-12-2015 Ottway, gespeeld door Liam Neeson, werkt op een afgelegen olieraffinaderij in Alaska. Als hij met het vliegtuig naar zijn vrouw wil terugkeren gaat het mis en stort neer. Hij en paar overlevers moeten zien te overleven in de wildernis waar wolven vrij spel hebben.

TV-tip: Schindler's List, 20:30, NET5

12-11-2015 De op het oog ijdele en hebberige Duitse zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) besluit tijdens het Nazi-regime zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden.

TV-tip: Schindler's List, 20:30 op Veronica

4-5-2015 De op het oog ijdele en hebberige Duitse zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) besluit tijdens het Nazi-regime zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden.

Speelweek 16: nu in de bioscoop

15-4-2015 Elke woensdag presenteert BiosAgenda het handigste overzicht van nieuwe films. Deze week zijn het er vijf en de film van de week is de animatiefilm De Notenkraak (NL).

<  1234  >
Laatste filmnieuws
Huidige prijsvraag
Liam Neeson Feiten
Liam Neeson© Paradiso Entertainment
acteur, scenarioschrijver, stemacteur
Geboren 7-7-1952
Liam Neeson begon zijn acteercarrière met rollen in schoolmusicals. Hij brak door met zijn rol in Darkman en in 1993 speelde hij zijn meest bekende rol in Schlinder's List van Steven Spielberg.
BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+
65 films in Nijmegen deze week
65 films in Nijmegen deze weekVandaag wordt er in Nijmegen maar liefst 100 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl