compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 18 6-5 t/m 12-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Streaming mag eindelijk voor de Oscars

Streaming mag eindelijk voor de Oscars

Cannes, Berlijn, Sundance eenmalig samen online

Films die tijdens de corona-crisis min of meer verplicht op streaming worden uitgebracht mogen eenmalig meedingen naar een Oscar volgend jaar. Grote filmfestivals — zoals Cannes — gaan eenmalig een online filmfestival organiseren: We Are One: A Global Film Festival.

Delen op facebook
Al Pacino in 'The Irishman' © 2019 The Searchers

Al Pacino in 'The Irishman' © 2019 The Searchers

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

In de filmwereld bestaat er ook een glazen plafond — niet een sekse gerelateerde, maar — films tellen alleen mee als ze in de bioscoop landelijk worden uitgebracht. Een protectionistische regel bedoeld om de tv-wereld buiten de deur te houden.

Het is ook een soort perverse kwaliteitseis, die films met grotere budgetten voortrekt op films met piepkleine budgetten. Totdat Netflix haar intrede deed, leek dit een ijzeren wet zelf: die ging films maken met grotere budgetten, grote sterren en volgens velen Oscar-waardige producties — Beasts of No Nation (2015) en Roma (2018). Toch mochten de films van Netflix niet mee doen met de Oscars of werden geweerd op grote filmfestivals, zoals Cannes, enz. Dit jaar leek een doorbraak, toen werd The Irishman (2019) in maar liefst 10 categorieën genomineerd voor de Oscars, maar won er geen één.De corona-crisis echter dwingt allerlei award- en festival-organisatoren om pas op de plaats te maken. De grote winnaars in de filmwereld dit jaar zijn sowieso de streamingdiensten economisch gezien, maar mogelijkerwijs ook qua filmprijzen. Er worden tijdelijke uitzonderingen gemaakt en mogen films die direct op video-on-demand zijn uitgekomen meedingen voor een Oscar en sommige films die waarschijnlijk nooit in de bioscoop zullen draaien, mogen mee doen met de tiendaagse filmfestival 'We Are One: A Global Film Festival'.

OSCAR-UITZONDERING

Voorheen moest een (Amerikaanse) film minimaal zeven dagen in een bioscoop in Los Angeles worden vertoond om in aanmerking te komen voor Oscar-selectie. Nu mogen films die alleen worden uitgebracht op streamingplatforms of video on demand zolang de bioscopen gesloten zijn vanwege de coronaviruspandemie volgend jaar in aanmerking komen voor Academy Awards.

Deze tijdelijke wijziging, die alleen geldt voor de Oscars van volgend jaar en vervalt wanneer bioscopen in het hele land heropenen, werd aangekondigd in een verklaring van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

GROTE FILMFESTIVALS ONLINE

Komende maand organiseren 20 filmfestivals — o.a. Berlijn, Cannes, Guadalajara , Londen, Sundance, Toronto, Tribeca, Venetië — een gratis online filmfestival We Are One. Het online festival loopt van 29 mei tot 7 juni 2020 en is beschikbaar op youtube.com/weareone. De gratis te bekijken programmering, die geen advertenties bevat, omvat speelfilms, korte films, documentaires, muziek, comedy en paneldiscussies.

Het is nog onduidelijk welke speelfilm-titels mee doen en hoe de normale geborgenheid van een filmfestival gegarandeerd wordt.GLAZEN PLAFOND

Het is helemaal niet gezegd dat diensten zoals Netflix of Amazon Prime Video daadwerkelijk prijzen gaan winnen komend jaar. En vooralsnog is er sprake van een experiment, maar wellicht moderniseren, al dan niet met tegenzin, festival- en award-organisatoren hun reglementen, want de film- en bioscooplandschap is aan het veranderen.

Film-iconische bedrijven zoals Universal hebben afgelopen weken films direct uitgebracht op video-on-demand in plaats van een bioscooprelease uit te stellen. En Netflix geeft enkele maanden terug een kleine bioscoopketen gekocht. Het zou wrang zijn als weer films die op video-on-demand of streaming zijn uitgekomen alleen mogen mee doen voor de nominaties.

Toch is het allemaal niet vanzelfsprekend. Bioscoopketen AMC in de VS heeft aangekondigd geen films meer van Universal te gaan vertonen: naar aanleiding van het succes van Trolls World Tour had NBCUniversal CEO Jeff Shell gezegd een toekomst te zien waar zij films tegelijk in de bioscoop als premium video on demand uitbrengen.

In Nederland staat Trolls World Tour gepland voor een bioscooprelease op 14 oktober van dit jaar.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.