compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Bioscopen en filmhuizen blijven dicht tot 20 mei

Bioscopen en filmhuizen blijven dicht tot 20 mei

Alleen versoepeling voor basisscholen

Tijdens de persconferentie maakte premier Rutte bekend dat alleen de scholen open gaan en tot 1 september geen grote evenementen. Bioscopen en filmhuizen blijven dicht tot 20 mei 2020. (Zie ook Rectificatie onderin artikel)

Delen op facebook
Voorlopig nog lege stoelen in de filmhuizen

Voorlopig nog lege stoelen in de filmhuizen

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Vanavond tijdens de langverwachte persconferentie van het kabinet over het vervolg van de ‘intelligente lockdown’ naar aanleiding van het corona-virus zijn de meeste beperkingen met drie weken verlengd.

Op basis van het eerder uitgelekte advies van het Management Outbreak Team (OMT) was al bekend dat er versoepelingen ten aanzien van de kinderdagverblijven en lagere scholen vanaf 11 mei in gaan.

Vanaf 1 juni begint het voortgezet onderwijs aan de anderhalfmeter-school en mogelijk halve schoolweken. Nog onduidelijk of er inhaallessen komen is nog onbekend. Wel versoepeling van sportbeoefening voor kinderen en jongeren, maar geen opstart van wedstrijdseizoen om reisbewegingen tegen te gaan.Jaap van Dissel van de RIVM legde uit dat het corona-virus zich nauwelijks verspreid via kinderen en vandaar de versoepeling ten aanzien van lagere scholen. Geen afvlakking van situatie bij de verzorgingshuizen.

Bij de contactberoepen openen alleen zaken in de para-medische sfeer.

Leidend in het advies is de capaciteit van de ziekenhuizen om patiënten te kunnen aannemen, in het licht hiervan wordt het advies gegeven om grote evenementen voorlopig op te schorten.Dit betekent dat de horeca- en cultuur-sector voorlopig tot 20 mei dicht blijven. De verwachting bestond dat er een voorzichtig experiment met bioscopen gaat komen, waarbij deze beperkt open mogen gaan. Maar volgens de minister-president is het protocol alleen mogelijk als de druk op de zorg afneemt. Ook speelt de mogelijke druk van het open gaan op de publieke capaciteit een rol.

Volgens de RIVM zitten we pas voorbij de piek en moet het zorgpersoneel ook even herstellen van vaak 12 uur werkdagen.

Waarschijnlijk één week voor 20 mei komt er weer een persconferentie met eventuele aanpassing van de maatregelen: de regering kijkt steeds maar 3 weken vooruit.

Commentaar:
Op basis hiervan concluderen we bij BiosAgenda.nl dat live-evenementen voor 2020 opgeschort blijven. Hoewel na de zomer de capaciteit flink uitgebreid zal zijn voor wat betreft IC-capaciteit, mondkapjes, enz., maar deze zal nog niet genoeg zijn om voor een ruimere versoepeling te kiezen. Ook vanwege de angst dat na de zomer de ziekte weer de kop opsteekt — zoals eerder gebeurde met de Spaanse griep — zal een verlenging van de ‘intelligente lockdown’ aannemelijk zijn.

Ten aanzien van het open gaan van de bioscopen volgens een protocol die voorziet in de anderhalvemeter-samenleving zal dit enorm afhangen van de impact van het open gaan van het voortgezet onderwijs. Indien het zonder noemenswaardige incidenten verloopt is een versoepeling ten aanzien van bioscopen aannemelijk. Omdat de bezoekers van filmhuizen doorgaans in de risicogroep vallen is het nog afwachten voor filmhuizen.

Voor wat betreft het filmfestivalseizoen zal deze op zijn vroegst in het najaar opgestart kunnen worden. Dus het Film by the Sea en het Nederlands filmfestival zullen sowieso niet op de geplande data in de bestaande vorm kunnen plaats vinden. RECTIFICATIE: (Bij het schrijven van dit artikel was er geen direct contact geweest hieromtrent, de redactie heeft simpelweg geëxtrapoleerd, dus beter was om het als volgt op te schrijven:) Het wordt daarom moeilijk voor festivals zoals Film by the Sea en het Nederlands filmfestival om zowel op de geplande data en in de bestaande vorm plaats te kunnen vinden. Meer nieuws hierover zal spoedig volgen.

Het hervatten van filmopnames lijkt vooralsnog nog heel ver in het verschiet. Veel van de crew en cast vallen onder de contactberoepen, dus is de anderhalvemeter-filmindustrie nog abstract. Extra complicerende factor is dat zolang de bioscopen niet of beperkt open gaan is het maken van een film een zeer hachelijke zaak geworden. Films zijn voor het leeuwendeel afhankelijk van de recette van de bioscopen en zullen er veel filmprojecten niet doorgaan of in het beste geval uitgesteld worden.

Dus voorlopig zal 2020 de boeken in gaan als een zwaar jaar voor de filmindustrie.


Links:
  1. Maatregelen corona verlengd
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.