compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Ambiteus plan: meer dan 30 man per zaal

Ambiteus plan: meer dan 30 man per zaal

Theater-oplossing mogelijk voor bioscopen?

De theaters hebben ook aangegeven aan een protocol te werken vergelijkbaar als die van de bioscopen voor de her-opening per 1 juni. Theater Markant uit Uden ontwikkelde een eigen plan dat niet uit gaat van 30 of 100 bezoekers, maar zelfs van 70% bezetting. Truc: schermen.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Albert Verlinde van Stage Entertainment zinspeelde al heel vroeg tijdens de 'intelligente lockdown' om met een plan te komen, waarbij plastic schotjes tussen bezoekende huishoudens het mogelijk zouden maken om af te wijken van de anderhalve meter afstandseis.Zijn plan kwam er op neer om steeds één rij vrij te houden en tussen de huishoudens een plastic schotje op een stoelverhoger te plaatsen en zo iedereen een een "eigen skybox" te bieden. Een en ander is mogelijk omdat iedereen toch vooraf kaartjes moet kopen en geplaceerd worden. Verlinde mikte op een bezetting van rond de 40% en niet van concrete aantallen, omdat elk theater anders is ingericht.

Nieuw plan

Theater Markant uit Uden presenteerde afgelopen weekeinde een nog ambitieuzer plan dan die van Verlinde. Samen met ruimte-inrichter Tausch ontwikkelen zij een 'intelligente exit-strategie' die ze ook nog een door TÜV Nederland lieten certificeren: “COVID-19 infectie-preventie protocol”.
Ook zij maken gebruik van schotten, maar laten niet één rij vrij zoals Verlinde voorstelde.

Still uit 3d simulatie film © 2020 Tausch

Still uit 3d simulatie film © 2020 Tausch


Nederlandse theaters zouden dan binnen de gestelde kaders van de coronamaatregelen, tóch meer dan 30 bezoekers kunnen ontvangen. “Een intelligente lockdown vraagt om een intelligente exit-strategie. Wij hebben een concept bedacht waarmee we binnen de richtlijnen van het RIVM kunnen opereren en geleidelijk naar het ‘nieuwe normaal’ toe kunnen werken. Het protocol is uitvoerig getest en door TÜV Nederland gevalideerd. Met dit concept kunnen we de capaciteit binnen de theaters verhogen tot 70 procent. Dit is dé kans voor theaters, maar bijvoorbeeld ook voor schouwburgen, concertgebouwen en andere podia, om op een veilige, verantwoorde manier uit de crisis te komen en weer op actieve wijze invulling te gaan geven aan hun maatschappelijke rol. Juist nu dit zo hard nodig is.”, aldus Jan Wouda, namens Theater Markant.Lobby

Dit plan is waarschijnlijk één van de zovele die we zullen zien binnenkort en bedoeld voor de lobbyisten van de theaters (en mogelijk ook de bioscopen) om een bezettingsgraad te forceren hoger dan 30 of 100 bezoekers per zaal.

De nood is hoog aldus Markant-eigenaar Cor van der Heijden: “De urgentie is hoog. De situatie is voor veel theaters onhoudbaar geworden. Wij zijn een private onderneming en dus volledig afhankelijk van inkomsten van bezoekers. Er moet op korte termijn iets gebeuren willen we voorkomen dat theaters, culturele instellingen en kleine zelfstandigen failliet gaan.

Het plan omvat veel meer dan alleen de schotten, het staat ook bol bewegwijzeringen e.d. net zoals die van de bioscopen (Bioscopen na 1 juni open: hoe ziet dat er uit?). Het mooie van dit plan is dat er een heus filmpje bij zit om het één ander inzichtelijk te maken.Of er draagkracht is bij de politiek voor dit plan is op dit moment onbekend. Het plan lijkt meer een scenario voor ver na 1 juli, wanneer er 100 man per zaal binnen mag. Gezien de aanstaande geplande zomerstop, moeten we dit plan en die van Albert Verlinde als vergezichten zien voor na de zomer, waarbij het nodig is voor theaters om meer dan 100 bezoekers per voorstelling te trekken om rendabel te kunnen draaien.
Deze plannen zijn wel zulke technisch gedetailleerde protocollen, dat zodra de politiek ze goedkeurt ze direct in werking kunnen treden. Dus waarschijnlijk kan 1 juni of 1 juli ook voor de bioscopen heel anders uitzien, dan 30 of 100 man in een zaal.


Links:
  1. Plan Theater Markant
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.