compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 30-11 t/m 6-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 21 Bridges een intelligente politiefilm
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

21 Bridges een intelligente politiefilm

21 BRIDGES is zo’n film dat je op het puntje van je stoel kijkt. Als kijker vermoed je al snel dat er een tweede waarheid is en net als rechercheur Andre Davis (Chadwick Boseman) verdenk je iedereen.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Het is vanwege de coronamaatregelen dat de film 21 Bridges direct op video-on-demand te zien is bij Prime Video en niet in de bioscoop, maar de film is in alles bovengemiddeld.

Rechercheur Andre Davis heeft de reputatie te schietgraag te zijn en vreest ook dat de opdracht om twee ‘cop killers’ te arresteren een verkapte moord op bestelling is in opdracht van Captain McKenna (J.K. Simmons). Davis kijkt daarom uiterst kritisch naar de bewijzen en ziet steeds meer mogelijke verklaringen dan de recht-toe-recht-aan verklaring die McKenna als enige mogelijkheid ziet. Davis krijgt een partner aangewezen Frankie Burns (Sienna Miller), zij lijkt vooral belang te hebben dat de zaken snel worden afgerond zodat ze snel naar haar dochtertje kan.Wat is er gebeurd? Twee kruimeldieven willen een partijtje drugs stelen, alleen bij het zien van de buit realiseren zij zich snel dat hun informatie niet klopt. Tijdens de schietpartij die er op volgt vallen er meer politiedoden dan nodig is. De politiekorps zint op wraak en de FBI die zo’n zaak normaal overneemt, gunt de politie enkele uren respijt.

Drastische maatregelen worden meteen genomen heel Manhattan — alle 21 bruggen, tunnels en waterwegen — worden afgesloten en een kat en muis spel met de ‘cop killers’ ontvouwt zich al snel.

Stephan James en Taylor Kitsch als de twee schietgrage boeven die het aan de stok krijgen met de NYPD © 2019 The Searchers

Stephan James en Taylor Kitsch als de twee schietgrage boeven die het aan de stok krijgen met de NYPD © 2019 The SearchersOp dit punt realiseer je dat regisseur Brian Kirk je informatie stiekem heeft gevoed die je op een verkeerde been zet: Davis zijn vader is als politieman ooit gesneuveld in een tijd dat het een perfecte organisatie was, gesymboliseerd door de mooie afscheidsceremonie gezien vanuit de lucht voor de vader van Davies.

De dieven (de jonge donkere Taylor Kitsch en Stephan James) beseffen dat zij er dieper in zitten dan waar zij op gerekend hebben en moeten kostte wat het kost Manhattan zien te verlaten. Eén is te schietgraag en zorgt dat zij steeds dieper in de problemen komen en de ander is de slimme van de twee, die realiseert zich dat er meer achterzit en dat het vreemd is dat de politie eerst schiet en daarna pas praat. Heel bijzonder is dat we een kijkje in het verleden van deze boeven krijgen, waardoor we ze veel menselijker gaan zien.Wanneer het net zich om boeven lijkt te sluiten, weet rechercheur Davis dat hij alleen de zaak kan oplossen als hij één van de boeven levend kan arresteren. Als kijker zijn inmiddels allerlei scenario’s in je eigen hoofd gepasseerd: kent Davis één van de boeven, waarom is er geen chemie tussen Davis en zijn collega Burns, wanneer de actie zich naar de metro verplaatst denk je ineens aan de film Fruitvale Station — waar een tochtje met de metro een zwarte passagier noodlottig wordt.

Het einde die scriptschrijvers Adam Mervis en Matthew Michael Carnahan bedacht hebben blijkt helemaal niet zo voorspelbaar wat deze film beter dan gemiddeld maakt, mede ook dankzij de — met autodeuren smijtende en alsmaar peinzende — Chadwick, die in deze film laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan een twee-dimensionale superheld als Black Panther neer zetten. 21 Bridges is een intelligenter politiefilm dan gemiddeld, die slim bepaalde valkuilen als racisme en seksisme behandeld en zonder opgestoken vingertje.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.