compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Controverse rond Trolls World Tour

Controverse rond Trolls World Tour

Bioscopen verbannen Universal-films

De film Trolls World Tour dreigt het grootste controverse van het jaar te worden: die leidt tot een vete tussen Universal en bioscoopketen AMC Theatres in de VS. Wanneer de bioscopen weer open gaan: worden Universal-films niet meer vertoond.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Het vrolijke en kleurrijke Trolls World Tour zou normaal gesproken alleen door gezinnen opgemerkt worden. Maar nu kijken niet alleen filmjournalisten, maar ook economie-redacteuren naar de film.De unieke situatie die ontstaan is door de corona-crisis — dat de bioscopen op slot gingen — leidde ertoe dat Universal besloot om niet af te wachten tot de bioscopen weer open gingen, maar om hun films digitaal uit te brengen. Zo gebeurde het ook met Trolls World Tour, die eigenlijk bedoeld was om flink veel bezoekers naar de bioscopen te trekken: die werd als premium video on demand (pvod) uitgebracht — de prijs van twee bioscoopkaartjes.

Still uit Trolls World Tour © 2020 Universal Pictures International

Still uit Trolls World Tour © 2020 Universal Pictures InternationalDe release van de film was een enorm succes en indirecte bronnen melden dat de recette meer dan $100 miljoen was, dus winstgevend zonder een bioscoop-release.

Enigszins te enthousiast verklaarde NBCUniversal CEO Jeff Shell aan de media dat het succes zo groot was dat Universal in de toekomst waarschijnlijk films zowel in de bioscoop als op pvod gaan uitbrengen. Prompt volgde een boze reactie van AMC Theatres die aankondigen geen films meer van Universal in hun programmering op te nemen, na de corona-crisis.Dit is een belangrijke gebeurtenis omdat AMC Theatres de grootste bioscoopketen is in de VS. Inmiddels hebben andere kleinere ketens — zoals Regel Cinemas — zich aangesloten bij de actie van AMC. Uiteraard doen niet alle ketens mee, zo doet Marcus Theatres vooralsnog niet mee.

Zolang de crisis aanhoudt blijft het louter bij een dreigement, de kracht ervan wordt pas na de crisis duidelijk, want in de tussentijd gaan veel bioscopen failliet in de VS, zoals de kleine CMX Cinemas (40 bioscopen) die faillissement heeft aangevraagd.

Wie had het ooit gedacht dat zulke lieve kleurrijke figuurtjes zo'n rel konden veroorzaken: Trolls World Tour of "Trolls Wereldtournee (NL)" gaat op 14-10-2020 in première in Nederland.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.